Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerking Bestuursakkoord 2003-2007

Sterk inzetten op uitvoering en behalen van meetbare resultaten

Scherp, koersvast en blijvend inzetten op uitvoering en behalen van meetbare resultaten voor Brabant. Waar dat kan met minder geld, regels en een efficiëntere organisatie. Dat zijn de uitgangspunten die Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hanteren in hun uitwerking van het bestuursakkoord dat coalitiepartijen uit Provinciale Staten met elkaar sloten voor 2003-2007. Het college wil zo het maatschappelijke rendement van de activiteiten van het provinciebestuur vergroten. Doordat het vorige college geld heeft bewaard voor de huidige bestuursperiode, kunnen Gedeputeerde Staten, ondanks de bezuinigingen op het Provinciefonds, toch een forse extra beleidsimpuls geven. Het gaat om een bedrag van ruim 176 miljoen euro. Het geld wordt in gelijke mate verdeeld over de ecologische, economische en culturele doelen en de revitalisering van het landelijke gebied van Brabant.

In het Bestuursakkoord 'Samen werken aan uitvoering' willen Provinciale Staten dat Brabant zich ontwikkelt als een toekomstgerichte en contrastrijke provincie, met een optimale verhouding tussen economische, ecologische en sociaal-culturele doelen. "Dat vergt een maximale inspanning van het provinciaal bestuur om te blijven werken aan een samenleving die problemen oplost en kansen grijpt", aldus het akkoord. Deze uitgangspunten zijn nu door het college van Gedeputeerde Staten doorgevoerd in de provinciale beleidsprogramma's en plannen.

Verdeling middelen
Bij de verdeling van de middelen gaan Gedeputeerde Staten uit van een evenwicht tussen de economische, ecologische en sociaal-culturele ontwikkeling van Brabant en de beleidskeuzen uit het Bestuursakkoord. Voorbeelden daarvan zijn de afronding van de planvorming en de uitvoering van de revitalisering van het landelijke gebied, initiatieven om het economische herstel van Brabant mede te bevorderen (innovatie, herstructurering van bedrijventerreinen) en de aanleg en onderhoud van het provinciaal wegennet. Daarnaast wordt ingezet op de uitvoering van waterprojecten, veiligheid, handhaving van regelgeving en de uitvoering van het natuur- en landschapsoffensief. Ook wordt het actieplan cultuurbereik voortgezet en worden investeringen gedaan in de jeugdzorg en op het terrein van zorg en wonen.

Betere organisatie, betere producten en sneller leveren
Gedeputeerde Staten zullen met voorstellen komen op welke wijze de provinciale organisatie moet worden aangepast om uitvoering van beleid te versterken. Hierbij zullen zij ook het uitbesteden van werk en het inschakelen van adviesbureaus betrekken, waarbij ze streven naar vermindering. De omvang van het personeelsbestand zullen ze stabiliseren.
Op korte termijn wordt ook de omvang, werkwijze en aard van het werk van de adviescolleges van de provincie onderzocht. Bij dit onderzoek worden ook de taken en verantwoordelijkheden van de steunfuncties bekeken.
Daarnaast zullen Gedeputeerde Staten deregulering voortvarend oppakken. Zij zullen zich sterk maken voor het schrappen van overbodige regels en voor een verkorting van de doorlooptijd van procedures, zodat uitvoering van provinciaal beleid en beleid van partners wordt vereenvoudigd en versneld. Met als motto: 'Met een betere organisatie, betere producten, sneller leveren'. Hierbij staat een betere organisatie voor resultaatgericht en afrekenbaar, en gericht op wat de samenleving vraagt. Betere producten betekenen open en communicatief en ontdaan van onnodige regels. Sneller leveren staat voor het vereenvoudigen en verkorten van procedures en het stroomlijnen van de adviescolleges en steunfuncties.

Verhoging efficiency
Gedeputeerde Staten willen de komende jaren extra geld vrijmaken door het verhogen van de efficiency van de provinciale organisatie. Met een efficiëntere organisatie wil het college haar voorgenomen taken doen met minder personeelslasten. Zij gaan daarbij uit van een vermindering van 0,5 % in 2004 en 1% in de volgende drie jaren. Het komt erop neer dat over de gehele bestuursperiode een efficiencywinst geboekt kan worden van 5,6 miljoen euro. Dit bedrag is toegevoegd aan het extra geld dat voor de uitwerking Bestuursakkoord beschikbaar is.
Verdere formatie-uitbreiding zal achterwege blijven. In de uitwerking van het bestuursakkoord wordt het 'oud voor nieuw'-principe gehanteerd. Dat betekent dat de formatie-uitbreidingen die voorzien zijn voor veiligheid, het vuurwerkbesluit en de verdere professionalisering van onder meer de handhaving, worden gecompenseerd met vermindering van formatieplaatsen elders in de organisatie.



Provincie Noord-Brabant