Gemeente Rotterdam

Nr. 2
26 september 2003

Raadsberichten van 25 september 2003

Personalia
De heer ir. J. Geurts is door de gemeenteraad benoemd tot lid van de commissie voor Welstand en Monumenten. De benoeming geldt met ingang van 1 september 2003 voor een periode van drie jaar. De gemeenteraad heeft de heer A.R. dos Santos benoemd tot lid van de commissie voor Sociale Zaken en Onderwijs, de commissie voor Cultuur en Sport en de commissie voor Bestuur en Veiligheid. Deze benoemingen komen voort uit het feit dat de heer A.R. dos Santos met ingang van 25 september 2003 een zelfstandige fractie (fractie-dos Santos) vormt.

Raad discussieert over Sociale Integratie en Mensen maken de stad De gemeenteraad heeft uitvoerig gesproken over de kadernotitie Sociale Integratie en het actieplan Mensen maken de stad. Daarbij zijn 15 moties ingediend waarvan twee aangenomen. Het college van B en W wil de sociale integratie bevorderen met de inzet van het actieplan en via maatschappelijke debatten. Doelen van de sociale integratie zijn volgens B en W het stimuleren van actief burgerschap, sociale cohesie, vertrouwen in mede-Rotterdammers, beter gebruik van al het in de stad aanwezige arbeids-, cultureel en sociaal kapitaal en breed gedragen en duidelijke gedragsnormen in de publieke ruimte.

Met de motie van het CDA inzake stadsregels wil de gemeenteraad dat Rotterdam het komende jaar moet werken aan eigen stadsregels die in samenspraak met Rotterdammers en Rotterdamse instellingen worden opgesteld. De motie werd aangenomen. Tegen stemden D66, VVD, fractie-Smit en zes leden van Leefbaar Rotterdam. Leefbaar Rotterdam diende een motie in waarin wordt gepleit voor het benoemen van de samenhang van de programma's Veilig, Mensen maken de stad en Schoon en Heel en opvoedingsondersteuning en te komen tot centrale coördinatie bij de uitvoering. De motie werd aangenomen waarbij CDA, VVD, ChristenUnie/SGP en fractie-Smit tegen stemden.

De motie van de SP voor een nieuw woningtoewijzingsbeleid werd verworpen. Voor stemden SP, fractie-Smit, Stadspartij, fractie-Maronier, fractie-Kok, fractie-dos Santos en vijf leden van Leefbaar Rotterdam. Een motie van GroenLinks 'Mensen maken de stad' werd verworpen. Voor de motie stemden GroenLinks, D66, Partij van de Arbeid, Stadspartij, fractie-Maronier en de fractie-dos Santos.

De motie van de Stadspartij over een Rotterdam-Wereldstad-prijs werd verworpen. Voor de motie stemden GroenLinks, D66, SP, fractie-dos Santos, Stadspartij, fractie-Kok, fractie-Maronier, fractie-Smit en de heer Sörensen en mevrouw Brand van Leefbaar Rotterdam.

De motie van de fractie-Smit over de Rotterdam-dag werd verworpen, waarbij de fractie-Smit, de fractie-Maronier, SP, Stadspartij en 3 leden van Leefbaar Rotterdam voor de motie stemden. Ook de moties voor een lespakket over historische personen in Rotterdam en een campagne Spreek Nederlands werden verworpen. Voor de motie over het lespakket stemden fractie-Smit, fractie-Maronier, SP en 5 leden van Leefbaar Rotterdam. De motie over de campagne Spreek Nederlands kreeg steun van de fractie-Smit, fractie-Maronier en 4 leden van Leefbaar Rotterdam.

De fractie-dos Santos diende drie moties in die werden verworpen. De motie over integratie tussen allochtonen onderling werd verworpen. Voor deze motie stemden fractie-dos Santos, SP, Stadspartij en Partij van de Arbeid. De motie om de verpaupering tegen te gaan werd verworpen. Voor de motie stemden fractie-dos Santos, SP en Stadspartij. De motie naar aanleiding van de folder 'Schop je ouders.voor de buis' werd verworpen. De fractie-dos Santos, Stadspartij, D66, ChristenUnie/SGP, zeven leden van Leefbaar Rotterdam en de heer Bourzik van GroenLinks stemden voor deze motie.

Voorts werden naar aanleiding van het debat over de kadernotitie en het actieprogramma vier moties ingetrokken.

Raad stelt Delegatiebesluit 2003 vast
De gemeenteraad heeft het Delegatiebesluit 2003 vastgesteld. Met dit besluit delegeert de raad een aantal bevoegdheden aan het college van B en W. Door de Wet dualisering gemeentebestuur vervalt een aantal bepalingen in het Delegatiebesluit 1995. Meer informatie is te vinden op www.bds.rotterdam.nl

Bestemmingsplan Lage Limiet vastgesteld
De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Lage Limiet vastgesteld. Het gaat om de nieuwbouw van 150 woningen op Vinex-locatie De Limieten in Hillegersberg-Schiebroek. Het plan voorziet ook in een flexibele bestemmingsregeling voor bestaande bebouwing langs de Grindweg in de deelgemeente. Op basis van de Inspraakverordening Rotterdam heeft het (voor-)ontwerp bestemmingsplan in 2001 en in 2002 ter inzage gelegen. De inspraak leverde zienswijzen op waarvan een deel door de raad gegrond is verklaard.

Motie over meer onderhoud aan buitenruimte afgedaan De gemeenteraad heeft de motie-Overhand afgedaan omdat in de afgelopen periode voldoende is ingezet op onderhoud van de buitenruimte. In de motie wordt gepleit voor meer onderhoud ter waarborging van de veiligheid. Met de inzet van het programma Schoon en Heel is expliciet aandacht besteed aan het schoonhouden van de buitenruimte. Daarbij zijn verschillende projecten ingezet zoals Opzoomeren, bedrijfscontainers, klachtentelefoon en Resultaat op Straat.

Voor meer informatie / niet voor publicatie: communicatie Griffie Rotterdam, Rishma Harinandan Singh, 010-417 35 18 / 06 - 51 33 70 94. De Raadsberichten bevatten korte omschrijvingen van de belangrijkste agendapunten van de laatst gehouden vergadering van de Gemeenteraad met de bijbehorende besluiten. Deze berichten worden steeds één dag na de raadsvergadering verstuurd naar de leden van de Gemeenteraad, gemeenteraadsfracties, de deelgemeenten, de Centrumraad, de wijkraad voor Pernis, de gemeentelijke diensten en bedrijven, hoofden van dienst, directeuren van de Bestuursdienst, bibliotheken, bewonersorganisaties, vakbonden, de Kamer van Koophandel, diverse andere openbare instellingen en naar de pers. De Raadsberichten zijn ook te raadplegen via de Internetsite van het Stadhuis Rotterdam, www.stadhuis.rotterdam.nl. Ze worden gepubliceerd in het 'Rotterdam Bericht' in Maasstad Weekbladen. De bijbehorende stukken zijn te raadplegen via www.bds.rotterdam.nl en in te zien of (tegen betaling) te verkrijgen bij de bibliotheek van de Bestuursdienst, Stadskantoor kamer 100, Rodezand 18, tel. 010 - 417 25 14. Voor informatie over verzending van het Raadsbericht: secretariaat Griffie Rotterdam, tel. 010 - 417 21 84.

---- --