Staatsbosbeheer

uitnodiging voor de pers, 26 september 2003

Geachte redactie,

Natuur, kunst, cultuur en stadsuitbreiding: de bouw en ontwikkeling van een nieuw museum, de restauratie en reconstructie van een zeventiende eeuws landgoedpark en een unieke stadsuitbreiding met nieuwe natuur, landgoederen en spraakmakende woningen. Zie hier de ingrediënten van een voor Nederland zeer bijzondere publiek private samenwerking. De gemeente Heerenveen, de Stichting Museum Belvédère en Staatsbosbeheer werken nauw samen in dit project, dat een voorbeeld is voor integrale groene gebiedsontwikkeling.

Op 10 oktober 2003 starten de werkzaamheden voor de bouw van Museum Belvédère en de aanleg van Museumpark Landgoed Oranjewoud. Het Landgoed Oranjewoud, in 1676 aangelegd door Albertine Agnes, de echtgenote van Stadhouder Willem Frederik van Nassau, krijgt er een bijzondere bestemming bij.

Staatsbosbeheer regio Fryslân en de gemeente Heerenveen gaan in het noordelijk parkdeel de oorspronkelijk barokke zeventiende eeuwse hoofdstructuur terugbrengen. Het wordt het museumpark, aan de rand waarvan Museum Belvédère zal worden gebouwd. Dit museum wordt het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst uit Friesland.

Oud en nieuw gaan samen één geheel vormen: museum en museumpark. Zo vermengen zich, op de rand van het oude statige bosgebied van Oranjewoud, oude en nieuwe waarden en wordt opnieuw betekenis gegeven aan een plek die een lange en roemrijke geschiedenis kent. Het museum is ontworpen door Eerde Schippers, architectenbureau Inbo, het ontwerp van het museumpark is van Michael R. van Gessel, landschapsarchitect.

Ter gelegenheid van het begin van de werkzaamheden wordt op vrijdag 10 oktober 2003
de eerste paal van het museum geslagen. Voorafgaande aan deze gebeurtenis wordt een persconferentie gehouden, om 12.00 uur in Golden Tulip Hotel Tjaarda, Koningin Julianaweg 98, 8453 WH Oranjewoud.

Staatsbosbeheer en Stichting Museum Belvédère nodigen u van harte uit om deze persconferentie bij te wonen. Uw aanwezigheid bij het verdere programma wordt ook op prijs gesteld.

13.15 uur Welkom door de voorzitter van de Stichting Museum Belvédère, ir. J.J. Wezenaar

13.20 uur Visuele presentatie Museum en Museumpark door Eerde Schippers en Michael R. van Gessel

13.35 uur Toespraak door dr. A.J. Mulder, lid van Gedeputeerde Staten Provincie Fryslân
13.50 uur Toespraak door F. Bouwers, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Economische Ontwikkeling en Onderwijs Gemeente Heerenveen
14.00 uur Toespraak door ir. C.J. Vriesman, directeur Staatsbosbeheer 14.10 uur Toespraak door Thom Mercuur, initiatiefnemer Museum Belvédère
14.20 uur Vervoer naar de museumlocatie

14.40 uur Ceremonie met medewerking van ondermeer de heer Mulder en mevrouw K. Bregman, weduwe van kunstschilder Boele Bregman

15.10 uur Terugkeer naar Hotel Tjaarda
15.30 uur Gelegenheid tot napraten

Wilt u deze bijeenkomst bijwonen dan kunt u zich voor 4 oktober 2003 opgeven door uw naam, medium, telefoonnummer en e-mailadres door te geven aan Karin Sjoukes per e-mail k.j.sjoukes@fmf.milieu.net of telefoon: (0512) 38 38 00 of aan Jaap van den Kerkhoff per e-mail: museumbelvedere@chello.nl of telefoon (0513) 68 11 48.

Met vriendelijke groeten,

Karin Sjoukes, Staatsbosbeheer regio Fryslân

Jaap van den Kerkhoff, Secretaris Bestuur Stichting Museum Belvédère