Politie Amsterdam-Amstelland

Klopjacht op inbrekers
26-9-2003. Gisteravond zijn na een klopjacht, waarbij ook een politiehelikopter werd ingezet, twee mannen van 29 en 33 jaar oud gearresteerd. Zij hadden ingebroken in een woning aan de Kuiperstraat. Een getuige zag twee mannen via een raam het huis binnengaan en waarschuwde de politie. De twee inbrekers kregen er lucht van dat agenten hen op de hielen zaten en vluchtten via de achterzijde van het pand de binnentuinen in. Agenten omsingelden het hele huizenblok en een politiehelikopter hield vanuit de lucht de omgeving in de gaten. De zoektocht resulteerde in de arrestatie van de twee onfortuinlijke inbrekers, die zich hadden verschanst in een schuur. Zij zijn ingesloten.

---

Oplichter ontmaskerd

26-9-2003. Een 39-jarige man is gisteren ontmaskerd als oplichter toen hij probeerde bij een bank een groot geldbedrag los te krijgen. De man is ingesloten.

Bij de bank was eerder een faxbericht van een bedrijf binnengekomen waarin werd verzocht om aan een persoon een groot geldbedrag af te geven. De medewerkers vertrouwden het niet en waarschuwden de politie. Toen de fraudeur nietsvermoedend het geld kwam incasseren werd hij ingerekend door agenten.

Uit onderzoek is gebleken dat de man in ten minste één geval succesvol is gebleken en daadwerkelijk een bedrag heeft geïncasseerd. De politie zoekt uit of de man bij meerdere oplichtingpraktijken is betrokken. De verdachte zal vandaag worden geleid voor de officier van justitie.
---

Overvallers gepakt in tram

26-9-2003. Twee gewapende overvallers zijn gistermiddag in een tram in de Ferdinand Bolstraat gearresteerd nadat zij een winkel hadden overvallen op de Ceintuurbaan. Mede door het alerte optreden van een winkelmedewerker en een getuige kon de politie de twee 18-jarige daders in de kraag vatten.

Rond zes uur kwamen twee mannen de winkel aan de Ceintuurbaan binnen en liepen naar de eigenaar, die achter de toonbank stond. Een van de mannen trok een vuurwapen en richtte dit op de man. Hij werd gesommeerd naar een andere ruimte te gaan. De man gaf hier niet meteen gevolg aan, waarop de overvaller hem in het gezicht sloeg. Ook de tweede overvaller liet zich niet onbetuigd en bedreigde het slachtoffer met een mes. Toen dat een andere medewerker de winkel binnenkwam vluchtten de overvallers de winkel uit, achtervolgd door het personeelslid. Ook een getuige liet zich niet onbetuigd en assisteerde bij de achtervolging van de rovers. In de Herculesstraat kreeg de medewerker een van de overvallers te pakken. Deze trok echter zijn vuurwapen, waarop de medewerker hem liet lopen. De achtervolgers gaven niet op en zagen de daders in de tram stappen. Zij gaven hun positie door aan agenten die, met behulp van een politiehelikopter, de omgeving afzochten naar de overvallers.

Agenten omsingelden de tram en haalden alle passagiers een voor een uit de tram. Tussen de reizigers bevonden zich de twee gezochte overvallers. Zij werden aangehouden en ingesloten. Het tramverkeer heeft door de arrestatie enige tijd stilgelegen.
---

Geweld door ruzie om video

26-9-2003. Een 26-jarige man uit Den Haag werd gisteren gearresteerd nadat hij in een woning aan Meer en Vaart een ruzie om een videoband met veel geweld in zijn voordeel trachtte te beslechten. Het slachtoffer, een 35-jarige vrouw, raakte gewond en deed aangifte van poging tot doodslag. De verdachte werd door agenten ingerekend en is inmiddels in verzekering gesteld.

---

Wildplasser bijt van zich af

26-9-2003. Een 37-jarige Amsterdammer werd gisteren in het Oosterpark door surveillerende agenten op heterdaad betrapt toen hij in het openbaar stond te urineren. Toen de politiemensen hem op de bon wilden slingeren bleek dat de man zich niet kon legitimeren. Bovendien twijfelden de dienders aan de identiteit die hij opgaf. De man werd aangehouden. Hierop ging hij door het lint en weigerde iedere medewerking. Toen de agenten hem trachtten te overmeesteren beet hij van zich af. Daarbij zette hij zijn tanden in de arm van één van de wetsdienaren. Gelukkig droeg deze een leren jas en bleef de bijtschade beperkt tot een oppervlakkige wond. De amokmaker werd uiteindelijk overmeesterd en ingesloten.
Motorrijder gewond na ongeval

26-9-2003. Op de Molenaarsweg is gistermiddag een 61-jarige motorrijder gewond geraakt bij een ongeval. Hij is met onbekend letsel opgenomen in een ziekenhuis.

Een personenauto kwam van de ringweg A10 en sloeg af naar de Oostzanerdijk. Tijdens deze manoeuvre zag de bestuurster van de auto de motorrijder, die over de Molenaarsweg reed, over het hoofd, waarna de aanrijding ontstond.

---

Overval op winkel
26-9-2003. Gistermiddag is een winkel aan de Johan Huizingalaan overvallen door drie gewapende overvallers. De daders zijn voortvluchtig. De mannen kwamen de winkel binnen en trokken een vuurwapen. Zij bedreigden de medewerker en eisten hun buit op. Van hen ontbreekt ieder spoor.

---

Weedplantage in woning

26-9-2003. In een flat aan Echtenstein troffen agenten gisterochtend een hennepplantage aan. Een deel van de woning was omgebouwd tot een compleet ingerichte weedplantage, voorzien van een afzuiginstallatie en verwarmingslampen. Aangebracht zeil moest de lucht van weed verbloemen. Er werden 99 planten in beslag genomen. Onderzoek aan de elektriciteitsmeter bracht aan het licht dat de benodigde stroom voor de plantage illegaal werd verkregen. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

---

Oplichter ontmaskerd

26-9-2003. Een 36-jarige man werd gisteren op het Bijlmerplein ontmaskerd als oplichter. De man liep een winkel binnen, griste een kinderstoel uit de schappen en meldde zich bij de kassa als ontevreden klant. Hij toonde het artikel en eiste zijn geld terug. Daarbij wapperde hij met een bankafschrift waarmee hij de aankoop wilde aantonen. Toen de winkelier hem confronteerde met het feit dat hij had gezien dat het bewuste artikel net door de man uit het schap was gehaald koos hij eieren voor zijn geld en nam de benen. Toen bleek dat de man ook bij andere winkels dezelfde truc probeerde toe te passen, werd de politie gewaarschuwd waarna de oplichter in de kraag werd gevat. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.