Gemeente Enschede

Vijf architecten in de race voor het "Muziekkwartier"


Enschede, 26-09-2003

Voor het Enschede bouwproject "Het Muziekkwartier" is zeer grote belangstelling getoond door gerenommeerde architecten en constructeurs uit binnen- en buitenland. Uit de gegadigden zijn door de Gemeente Enschede en de culturele instellingen vijf combinaties van architecten en constructeurs geselecteerd. Zij worden uitgenodigd een visie op het theatercomplex en op de ontwikkeling van het Muziekkwartier te ontwerpen.

De uitgenodigde architectencombinaties zijn geselecteerd overeenkomstig de richtlijnen voor een Europese aanbesteding. Alle gegadigden zijn daarbij op een aantal selectiecriteria beoordeeld door teams van experts en direct betrokkenen. De vijf geselecteerden zijn in alfabetische volgorde:

* Architectuurstudio Herman Hertzberger / ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek

* Atelier PRO Architecten bv / Ingenieursbureau Wassenaar
* de Architecten Cie /ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek
* Hoogstad Architecten / Royal Haskoning

* Mecanoo architecten b.v. / Arup Groep

Alle vijf behoren tot de top van de Nederlandse architecten. Zij worden nu uitgenodigd om een voorstel te doen, met aandacht voor de ruimtelijke en functionele opzet van het theatercomplex, impressies van het exterieur en interieur van het gebouw, een voorstel voor de situering van het complex, en voorstellen voor de omliggende bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte. Op basis van de voorstellen zal vervolgens een architect voor het project worden gekozen. Deze keuze wordt bekend gemaakt op 1 december 2003.

Het Muziekkwartier zal een complex van ruim13.000 m2 omvatten. Dit bestaat uit een muziektheater met circa 1000 zitplaatsen, waar uitvoeringen van opera, musicals en concerten kunnen worden gegeven. Verder worden twee zalen gebouwd voor poppodia van circa 700 resp. 300 staanplaatsen. Op de mogelijkheid van een grote zaal voor popconcerten en een middenzaal voor theater wordt nog gestudeerd. Daarnaast zal het nieuwe complex oefenruimten bieden voor de Muziekschool Twente en het Saxion Conservatorium, en kantoorruimten voor de participanten. Bij het complex komt een ondergrondse parkeergarage voor tenminste 300 parkeerplaatsen.

Het "Muziekkwartier" biedt daarnaast ook ruimte voor commerciële kantoren, horeca, detailhandel en woningbouw. Dit is van groot belang voor de verbetering van de stationsomgeving en van het noordelijk deel van de binnenstad.

Met de realisatie van het theatercomplex alleen is circa ? 40 miljoen gemoeid exclusief de kosten van de parkeergarage, van de omringende commerciële bebouwing en de woningbouw en exclusief de grondexploitatie. Afhankelijk van besluitvorming van de gemeenteraad zullen ontwerp en realisatie van het complex in fases worden uitgevoerd. Afhankelijk van positieve raadsbesluiten zal het complex medio 2008 zijn gerealiseerd.

Participanten in het Muziekkwartier zijn het Podium Twente, het Orkest van het Oosten, de Nationale Reisopera, het Poppodium Atak, de Muziekschool Twente, Saxion Conservatorium, de provincie Overijssel en de Gemeente Enschede.

---

Gepubliceerd op 26-09-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar