Actueel

Huiselijk geweld bestraft met vijftien maanden gevangenisstraf
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 26-09-2003

De rechtbank Utrecht heeft op 25 september een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag, mishandeling en bedreiging met mishandeling van zijn vrouw en kinderen.
De rechtbank verwierp het verweer dat het slaan geënt was op de christelijke overtuiging van verdachte en het ouderlijke tuchtrecht niet te buiten ging. Gebleken is dat de verdachte stelselmatig en ook vaak met kracht zijn (ook nog zeer jonge) kinderen met behulp van een lat / stok heeft geslagen, om futiele redenen. Verdachte heeft door zo te handelen de proportionaliteit die de grens vormt voor een zogenaamde "correctionele tik" verre overschreden. Zijn godsdienstige opvattingen doen daar niet aan af.

De rechtbank heeft bij de vaststelling van de straf onder meer in aanmerking genomen dat de verdachte zijn gezinsleden jarenlang emotioneel leed en lichamelijk letsel heeft toegebracht, veroorzaakt door een aaneenschakeling van door hem gepleegde mishandelingen. Deze mishandelingen bestonden niet alleen uit het slaan van zijn echtgenote, maar ook uit het slaan van zijn acht kinderen, variërend in de leeftijd van 20 tot en met 1 jaar, waarbij verdachte gebruik maakte van een stok.
De rechtbank overweegt daarbij dat huiselijk geweld bovendien, zeker wanneer dit (ook) kinderen betreft, een maatschappelijk effect heeft. Dergelijk geweld veroorzaakt maatschappelijke verontwaardiging, ook omdat dit strijdig is met de bescherming die een gezin behoort te bieden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AL2042

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=13199&i=&ti=