Socialistische Partij

`Voer inkomensafhankelijke kinderbijslag in'

26-09-2003 * De miljarden euro's die jaarlijks aan kinderbijslag worden uitgekeerd, moeten inkomensafhankelijk verdeeld worden. Dit stelt de SP komende week voor tijdens de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Met name de één miljoen huishoudens die nu rond het minimum leven, zouden daar direct baat bij hebben. De maatregel kost de overheid geen cent extra.

Als het aan de SP ligt, krijgen mensen met bruto inkomens lager dan 36.000 euro per jaar 275 euro meer. Naar schatting behoren tot die huishoudens 360.000 kinderen, die dankzij de maatregelen van deze regering op steeds meer terreinen tekort zullen komen. Inkomens tussen de 45.378 en 90.756 krijgen de helft van de huidige kinderbijslag en voor inkomens boven de 90.756 vervalt de voorziening.

Agnes Kant SP-Kamerlid Agnes Kant: "Het resultaat is dat 75 procent van de gezinnen niets zal merken van deze operatie, de 5 procent rijkste gezinnen van Nederland iets inlevert en de bijna 20 procent armste gezinnen de lawine aan bezuinigingsmaatregelen iets beter kunnen opvangen."

"Iedereen gunt kinderen in armlastige gezinnen een beetje meer, en iedereen erkent dat het onnodig is om miljonairs een uitkering te geven. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat de `gezinspartij' CDA afwijzend staat tegenover dit voorstel. Ik vertrouw erop dat het CDA haar christelijk-sociale gezicht laat zien door dit voorstel te steunen." Kant zal het voorstel komende week indienen bij de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.