Vlaamse overheid

Na het positief advies van de Raad van State heeft de Vlaamse regering op voorstel van Gilbert BOSSUYT, Vlaams minister van Energie, definitief beslist om aan elk Vlaams gezin een bon toe te kennen die kan ingeruild worden tegen een spaarlamp, spaardouchekop of energiemeter.

Tussen 1 februari en 30 april 2004 zal elk gezinshoofd een bon ontvangen. De bon wordt toegestuurd door de beheerder van het elektriciteitsnet waarop iemand is aangesloten en kan naar eigen keuze ingeruild worden voor een gratis spaarlamp, spaardouchekop of energiemeter.

Een spaarlamp verbruikt 5 keer minder elektriciteit dan een gewone gloeilamp. Gemiddeld levert dat elk jaar een besparing op van 10 euro op uw elektriciteitsfactuur. Een spaarlamp gaat ook 10 keer langer mee dan een gloeilamp. Een spaardouchekop zorgt voor een betere verneveling van het warme water, zodat u met de helft van het waterverbruik toch kan genieten van een beter douchecomfort. Het gehalveerd warmwaterverbruik zorgt gemiddeld elk jaar voor een besparing van maar liefst 50 euro op uw elektriciteits-, gas- of oliefactuur.
De energiemeter wordt op elektrische toestellen (zoals televisie of koelkast) aangesloten en meet zo hoeveel elektriciteit dat toestel verbruikt.

Tegelijkertijd is reeds voorzien dat in 2006 elk gezinslid een bijkomende bon krijgt voor een gratis spaarlamp.

De maatregel zorgt er voor dat dankzij de vermindering van het verbruik van elektriciteit, aardgas en stookolie minder broeikasgassen in de atmosfeer worden uitgestoten.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be


---