Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
26 september 2003

Versterking positie consument op elektriciteits- en gasmarkt

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken ingestemd met het wetsvoorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet en de Gaswet in verband met implementatie en aanscherping van het toezicht op het netbeheer. Het wetsvoorstel heeft als doel de positie van de consument op de geliberaliseerde energiemarkt te versterken.

De wetswijzigingen vloeien voort uit nieuwe Europese richtlijnen die tot doel hebben de verschillen in regelgeving tussen lidstaten te verkleinen en daarmee bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van een level playing field. Daarnaast wordt met het wetsvoorstel invulling gegeven aan eerdere toezeggingen aan de Tweede Kamer om de wetgeving met betrekking tot de onafhankelijkheid van de netbeheerder en de betrouwbaarheid van de energievoorziening aan te scherpen.

Enkele van de in het wetsvoorstel aangekondigde wijzigingen zijn:
- De bevoegdheden van de Dienst Toezicht Energie (DTe) worden uitgebreid. Zo krijgt de DTe de bevoegdheid een bestuurlijke boete op te leggen tot een maximum van 10 procent van de omzet van de betrokken onderneming.
- De netbeheerder moet beschikken over het economisch eigendom van het net om onafhankelijk netbeheer te waarborgen. Voor volledige afsplitsing van de eigendom van netwerken is, net als in andere Europese landen, niet gekozen.
- Er komt een nieuw tariefreguleringssysteem. Goede netkwaliteit wordt daarin beloond met hogere toegestane nettarieven, minder goede netkwaliteit leidt tot korting op die tarieven.
- Netbeheerders moeten over een toereikend kwaliteitsbeheersingssysteem beschikken. De eisen die hieraan worden gesteld, worden vastgesteld bij ministeriële regeling. Netbeheerders moeten aan de hand van een kwaliteitsplan aantonen dat zij hieraan voldoen.
- Er komt een wettelijke regeling voor compensatie bij leveringsonderbrekingen.
- Stroomleveranciers moeten de brandstofmix van de door hen geleverde stroom aan afnemers melden.

- Indien de minister van Economische Zaken als ultimum remedium bij wanbeheer van een net een andere netbeheerder aanwijst, wordt de oude netbeheerder verplicht het economisch eigendom van het net over te dragen. Daarnaast krijgt de minister de mogelijkheid om in te grijpen in het beheer van het net door het bestuur van een netbeheerder tijdelijk onder specifiek toezicht te stellen.
- De switchverplichting van een netbeheerder, die het mogelijk maakt dat afnemers desgewenst van leverancier kunnen wisselen, wordt in de wet opgenomen. DTe kan deze verplichting handhaven via de bestuurlijke boete.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.09.2003