Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
26 september 2003

Direct boete bij illegale arbeid

Werkgevers die illegale werknemers in dienst hebben, kunnen direct door de Arbeidsinspectie worden gestraft met een boete. Op dit moment kan de overheid overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen alleen bestraffen via het strafrecht. Bij zware en arbeidsintensieve zaken blijft dat overigens het geval. Met het nieuwe "lik-op-stuk-beleid" worden overtredingen sneller bestraft, wat de handhaving van de wet verbetert. Bovendien hoeven het Openbaar Ministerie en de strafrechters minder strafzaken af te handelen. De hoogte van de boete kan oplopen tot maximaal 45.000 euro voor bedrijven. Dit staat in het wijzigingsvoorstel van de Wet arbeid vreemdelingen, waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet streeft ernaar de bestuurlijke boete in 2005 in te voeren.

De opbrengst van de boetes bedraagt in 2005 naar verwachting 11,6 miljoen euro en vanaf 2006 jaarlijks 14,5 miljoen euro. Het kabinet wil illegaal werk strenger straffen dan tot dusver gebeurde. Het huidige gemiddelde van toegekende boetes van 984 euro moet worden verhoogd naar een gemiddelde van ongeveer 3000 euro. De uitvoering van deze extra taak van de Arbeidsinspectie zal naar verwachting jaarlijks 2 miljoen euro kosten.

In 2005 zullen naar verwachting 2200 zaken worden behandeld, waarvan de Arbeidsinspectie er ongeveer 2000 met een bestuurlijke boete af kan doen. Dat is een sterke stijging van het aantal zaken ten opzichte van 2004 (naar verwachting 900 zaken). De stijging is het gevolg van een uitbreiding van de Arbeidsinspectie met 80 inspecteurs die zich bezig gaan houden met illegale tewerkstelling. Vanaf 2006 ­ wanneer de capaciteitsuitbreiding volledig is gerealiseerd ­ worden naar verwachting jaarlijks 2650 zaken behandeld, waarvan er 2400 direct worden beboet.

Het kabinet geeft hoge prioriteit aan de bestrijding van illegale arbeid. Illegale arbeid verdringt het aanbod van legaal werk en gaat vaak gepaard met slechte arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Omdat werkgevers voor illegale werknemers geen premie en belasting afdragen, schaadt het bovendien de concurrentiepositie van bonafide werkgevers. Ook kunnen illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen met behulp van illegale arbeid hun verblijf voortzetten

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.09.2003