Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
26 september 2003

Ministerraad stemt in met aanscherping wet op de orgaandonatie

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de Wet op de orgaandonatie (WOD) aan te scherpen. De wetswijziging beoogt de doelstellingen van de WOD beter te realiseren door het aanbod van geschikte donororganen te bevorderen. Met het wetsvoorstel is het plan van aanpak orgaandonatie afgerond.

De doelstellingen van het wetsvoorstel zijn: het bevorderen van het aanbod van geschikte donororganen, het beter ondersteunen van degenen die professioneel bij de orgaandonatie betrokken zijn en het verduidelijken van de procedure en van de handelingen die rond een donatieprocedure mogen worden verricht. Ook wordt het mogelijk om zonodig nieuwe ingezetenen aan te schrijven ten behoeve van registratie in het donorregister en mensen een herinneringsmailing te sturen. Het beslissysteem van de WOD wordt met het wetsvoorstel niet gewijzigd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.09.2003