Provincie Drenthe


Projecten Eelder- en Peizerdiep Noordenveld profiteert van SGB

Assen, 26 september 2003
Persberichtnummer 03-121



De terugkeer van het dorpse karakter van Langelo, het herstel van bospercelen in Norg en een verbetering van de waterkwaliteit door rioolaanpassingen in Een en Peize zijn projecten, die kunnen rekenen op een financiële bijdrage uit de regeling Stimulering Gebiedsgericht Beleid (SGB). De vier projecten in de gemeente Noordenveld liggen alle in het Eelder- en Peizerdiep, een van de zeven gebieden waarvoor de provincie een gebiedsprogramma heeft opgesteld. In samenwerking met lokale overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven wordt in deze gebieden gewerkt aan de verbetering van de natuur, waterhuishouding, landbouw, recreatie en cultuur.

Inwoners van Langelo hebben al geruime tijd last van verkeer dat met veel te hoge snelheid door het dorp rijdt. In combinatie met het deels ontbreken van een trottoir en straatverlichting, die als summier wordt ervaren, voelen mensen zich onveilig. De provincie en de gemeente Noordenveld staan een bredere aanpak voor dan enkel een reconstructie van de weg. Door ook het dorpse karakter van Langelo te herstellen, is de verwachting dat weggebruikers zich automatisch zullen aanpassen aan de omgeving. Om dit te bereiken krijgt de weg door het dorp weer zijn oude verloop, wordt de brink in oude luister hersteld, de straatverlichting en beplanting aangepast en wordt het enige caféterras heringericht en betrokken bij de totale omgeving. De totale kosten van het project bedragen 272.000 euro, waarvan voor het onderdeel landschappelijke aankleding 100.000 euro beschikbaar wordt gesteld.

Voor het bosproject Norg Oost- en Westeind krijgt Noordenveld 109.000 euro aan SGB-middelen. Voor het geld wordt een gebied, bestaande uit bossen, natuurterreinen, houtwallen en singels, in zijn oude staat hersteld. Het heeft door zijn gevarieerdheid een grote landschappelijke en recreatieve waarde. Een van de eerste werkzaamheden is verwijdering van de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) uit het gebied, om te voorkomen dat inheemse flora en fauna wordt verdrongen door deze ongewenste uitheemse soort. Het project bestaat verder uit onder meer het herstellen van hakhoutwallen en
-bosjes, het schoonmaken van vennen en poelen en het plaatsen van banken en landhekken. Het resterende bedrag van de in totaal 145.495 euro kostende operatie wordt opgebracht door de Nationale Postcode Loterij.

In Peize en Een worden een bergbezinkriool en een bergingsbassin aangelegd. De bestaande overstort in Peize loost nu op de Gouw en die in Een op een bermsloot van de Norgerweg. In beide gevallen komen de lozingen uiteindelijk in het gebied van het Eelder- en Peizerdiep. De nieuwe voorzieningen komen de waterkwaliteit ten goede, wat weer tot gevolg heeft dat de natuurwaarden en de drinkwaterkwaliteit voor dieren verbeteren. De kosten van de twee projecten bedragen respectievelijk 308.000 en 143.213 euro. De financiering komt uit middelen van de SGB, de gemeente Noordenveld en het waterschap Noorderzijlvest.

Het Bestuurlijk Platform Eelder- en Peizerdiep bestaat uit de provincie Drenthe, de gemeenten Assen, Noordenveld en Tynaarlo, het waterschap Noorderzijlvest, de Landinrichtingscommissie, Recron, NLTO en particuliere natuurbeheerders.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl