Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
26 september 2003

Definitief ruimte gereserveerd voor mainportontwikkeling rotterdam

De ruimtelijke reserveringen en randvoorwaarden voor de Mainportontwikkeling Rotterdam zijn definitief vastgesteld in 2001. Het kabinet maakt nu met de publicatie van de Planologische Kernbeslissing-plus (PKB-plus) deel 4 het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR) ruimtelijk mogelijk. Financiering en uitvoeringstijdstip komen eventueel pas later aan de orde.

Om de "dubbele doelstelling" van een havenuitbreiding en een beter leefklimaat te realiseren, bestaat de PKB-plus van het PMR uit de volgende deelprojecten: · Landaanwinning: uitbreiden van de Rotterdamse haven met een nieuw stuk land in zee van 1000 hectare netto uitgeefbaar haventerrein inclusief bijbehorende compenserende maatregelen voor het verlies aan natuurwaarden. De uitvoering van dit deelproject is in handen van de Rijksoverheid en de gemeente Rotterdam; · 750 hectare natuur- en recreatiegebied: aanleg van nieuwe natuur- en recreatiegebieden op Midden-IJsselmonde en ten noorden van Rotterdam. De uitvoering van dit deelproject is in handen van de provincie Zuid-Holland; · Bestaand Rotterdams Gebied: een serie projecten om het bestaande havengebied beter te benutten en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. De uitvoering hiervan is in handen van de gemeente Rotterdam.

Op 21 december 2001 publiceerde het kabinet haar standpunt over het Project Mainportontwikkeling Rotterdam in de PKB-plus deel 3. Daarna heeft het kabinet de Europese Commissie om advies over de Vogel- en Habitatrichtlijn gevraagd en is de PKB-plus deel 3 goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Eind april 2003 liet de Europese Commissie weten dat er een nieuw havengebied in zee kan worden aangelegd om dwingende redenen van groot openbaar belang. Voorwaarde voor aanleg is wel dat tijdig alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om schade aan beschermde natuur te compenseren. Het advies had geen wijzigingen voor de tekst van PKB-plus deel 4 tot gevolg.

Vanaf 30 september 2003 liggen deel 4 van de PKB-plus en het advies van de Europese Commissie gedurende zes weken ter inzage bij diverse gemeentehuizen en bibliotheken in de regio en is de tekst van de PKB-plus deel 4 te raadplegen via Internet. Tegen de concrete beleidsbeslissingen uit de PKB- plus kan van 1 oktober 2003 tot en met 11 november 2003 schriftelijk beroep worden aangetekend bij de Raad van State. De PKB-plus deel 4 is pas onherroepelijk als eventuele beroepsprocedures zijn afgehandeld.

RVD, 26.09.2003