Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Verbeet (PvdA) over veilige rollators (2020316580)


---
Kent u het bericht `Verzekeraars mogen alleen veilige rollators vergoeden', waarin melding wordt gemaakt van een onderzoek van de Consumentenbond1 waaruit blijkt dat veel rollators onveilig zijn?


---
Ja.


---
Bent u bekend met het feit dat er onveilige rollators op de markt zijn?


---
Fabrikanten van medische hulpmiddelen zijn wettelijk verplicht calamiteiten ten gevolge van het gebruik van hun producten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij de IGZ zijn geen valincidenten met rollators gemeld.

3 Acht u een keurmerk voor veilige rollators noodzakelijk om een einde te maken aan deze gevaarlijke situatie?


---
Nee, door bestaande regelgeving zijn zowel producenten, importeurs, leveranciers als zorgverzekeraars er aan gehouden om adequate, dus ook veilige rollators te leveren. Het keurmerk voor rollators van de stichting KBOH te Woerden kan waar nodig aanvullende informatie bieden. Gebruik daarvan is echter niet verplicht.


---
Wat vindt u van het feit dat sommige zorgverzekeraars hun klanten uitsluitend een onveilige rollator aanbieden die ook nog duurder blijkt te zijn dan een veilig exemplaar?


---
Ziekenfondsverzekerden hebben aanspraak op een "adequaat functionerend hulpmiddel". Ziekenfondsen moeten er voor zorgen dat verzekerden hun aanspraak kunnen waarmaken. Voor zover de in de vraag bedoelde situatie zich voordoet, is dit niet in overeenstemming met deze wettelijke plicht.


---
Vindt u dat zorgverzekeraars klanten de mogelijkheid moeten bieden om zelf een rollator te kiezen?


---
Ziekenfondsen verstrekken de rollator in natura. Zij hebben de mogelijkheid om daarbij merk, type en leverancier te bepalen. Meestal wordt een beperkt assortiment aangeboden waaruit de verzekerde een keuze kan maken. Is er bij dit assortiment voor een specifieke gebruiker geen sprake van adequate zorg, dan dient de zorgverzekeraar hiervoor alsnog zorg te dragen.


---
Welke maatregelen overweegt u naar aanleiding van deze ernstige situatie?


---

1 Volkskrant, 30 augustus jl., Consumentengids, september jl.


---

Berichten over onveilige rollators hebben de zorgverzekeraars ook bereikt. Zij hebben een eigen verantwoordelijkheid om passende maatregelen te nemen. Bij de contractering van leveranciers kunnen zij de nodige kwaliteits- en veiligheidseisen stellen. Hierbij zal het onderzoek van de Consumentenbond voor de verzekeraars aanleiding zijn meer aandacht aan deze aspecten te besteden.


---- --