Provincie Limburg

Designmanifestatie 'VORM03' vaart door Limburg (210) Werk van 20 jonge 'Limburgse' vormgevers

Met de designmanifestatie vorm03 wil de Provincie laten zien dat Limburg een groot potentieel aan jonge vormgevers heeft. "Met vorm03 laten wij zien wat industriële vormgeving is en welke toepassings-mogelijkheden er zijn voor sieraden, producten, mode en textiel. Het is voor iedereen hét moment om kennis te maken met deze fascinerende discipline. Ik vind het jammer dat veelbelovende jonge ontwerpers naar de randstad verhuizen omdat ze vinden dat er in Limburg geen platform is voor vormgeving. Met deze manifestatie willen wij daar iets aan doen. De locatie voor de tentoonstelling, een bijzonder fraai ingerichte 'duwbak' in de Maas, is spectaculair. Die moet je gezien hebben", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs.

De culturele infrastructuur in Limburg heeft een impuls nodig. Ondanks dat aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht een afdeling voor sieraad- en productvormgeving is verbonden, zijn er in de provincie Limburg te weinig presentatiemogelijkheden voor (jonge) vormgevers. Initiatieven komen meestal uit de particuliere sector en worden door vrijwilligers uitgevoerd. Echter deze initiatieven zijn beperkt in aantal en vaak vanwege organisatorische problemen niet structureel. De Provincie wil 'het veld' stimuleren initiatieven op te pakken en verder te ontwikkelen, al dan niet met (financiële) hulp van de overheid. De taak van de Provincie ligt veel meer in het scheppen van voorwaarden en niet op het uitvoerende vlak. Naar aanleiding van de reacties van het publiek èn het vormgevingsveld zelf, zal de Provincie bezien in welke rol zij de ontwikkelingen in de toekomst positief kan beïnvloeden

Duwbak
De duwbak in de Maas is geen alledaagse tentoonstellings-ruimte. Architectenbureau Ir. Wiel Arets en Associates is deze ietwat ongewone opdracht aangegaan. Zij zijn er in geslaagd de industriële ruimte toegankelijk te maken voor publiek. Zij hebben er voor gekozen het ruwe karakter van de duwbak onaangetast te laten. De (roestige)stalen wanden, de (verroeste)stalen bodem en het niet geheel waterdichte dak blijven een cruciale rol spelen bij de inrichting van de duwbak. Arets heeft gekozen voor een sobere inrichting; een trap, met geïntegreerde tafel, en een hellingbaan van 20 meter lengte en 8 meter breedte zijn geplaatst in de bak. Zowel trap als hellingbaan zijn vervaardigd uit verroeste staalplaat.
Door het aanbrengen van zowel de monumentale trap als de hellingbaan wordt de ruimte in de boot intiemer. Trap en hellingbaan zorgen er voor dat zowel de producten als de bezoeker zich niet verloren voelen in de industriële ruimte.
De binnenmaten van de duwbak zijn groot: 66 meter lang, 8 meter breed en 4.50 meter hoog.

vorm03
Centraal staan de vormgeving van sieraden, mode, textiel en gebruiksproducten zoals keramiek of lampen. Om de vormgevingsproducten op een veilige manier te presenteren, is er gekozen om deze in plasticzakken te sealen. De producten van de vormgevers hangen aan een stalen kabel die de boot doorsnijdt. Het contrast tussen de stalen bak en de gebruikte plasticzakken is groot, maar de uitstraling blijft industrieel. Het product blijft goed zichtbaar en de vorm ervan wordt nog versterkt doordat het plastic zich samentrekt om het product heen. De bezoeker kan de zak, die aan de kabel is bevestigd, gemakkelijk naar zich toetrekken om het object nog beter te bekijken.

Tentoonstelling
De tentoonstelling vindt plaats op locaties in Maastricht, Roermond en Venlo en is vrij toegankelijk. Daarnaast vinden in deze drie steden publieksactiviteiten plaats en wordt er een scholenprogramma aangeboden.
De data zijn:
Maastricht: De Griend
27 september - 12 oktober 2003
Roermond: Aanlegsteiger Arloflat
14 oktober 26 oktober 2003
Venlo: Lage Loswal
28 oktober 09 november 2003

Achtergrond
De Provincie organiseert de vormgevingsmanifestatie en zij verwacht dat de vormgevingswereld het 'estafettestokje' overneemt om een volgend evenement te organiseren. De insteek is hoge kwaliteit en een gevarieerdheid aan disciplines. De manifestatie bestaat uit: een tentoonstelling met werk van 20 geselecteerde vormgevers, een publicatie, seminars en diverse andere publieksactiviteiten. Alle deelnemers hebben een band met Limburg: geboren, studerend, gestudeerd hebbend, werkend en/of wonend. De vormgevingmanifestatie moet de ontwikkeling van de vormgeving in Limburg verder op gang te brengen. De manifestatie past goed in het beleidsthema 'Jong zijn in Limburg', zoals dat in het nieuwe coalitieakkoord van Gedeputeerde Staten is vastgelegd.
De rivier de Maas is de bindende Limburgse factor omdat haar stroom door de hele provincie voert. Hierdoor kan de varende tentoonstelling vorm03 in de duwbak, snel en efficiënt in verschillende gemeenten gepresenteerd worden. Het sluit aan bij de doelstelling om vormgeving voor een groot publiek toegankelijk te maken. De tentoonstelling komt als het ware naar u toe. Om die reden is voor een duwbak gekozen en niet voor een van de Limburgse kunstinstellingen.

Veiling
Op zondag 9 november a.s. wordt in Venlo een groot deel van de tentoonstelling geveild. Naast de geselecteerde werken worden ook de inzendingen van de overige deelnemers ter veiling aangeboden. De veiling is gratis toegankelijk. De opbrengst van het object is voor de vormgever zelf.

Deelnemers
Uit 89 inzendingen heeft een jury van 5 personen 20 deelnemers geselecteerd:
All our Kids Europe, Maastricht, industriële vormgeving (kinderwagens)

Annemarie Veugelers, Amsterdam, sieraadvormgeving Cathelijne Engelkes, Amsterdam, sieraadvormgeving Christoph Seifert, Wittem, productvormgeving
Claudy Jongstra, Amsterdam, mode/textiel
Dave Keune, Eindhoven, meubelvormgeving
Esther Derkx, Utrecht, productontwerp
Hil Driessen, Amsterdam, textiel
Jürgen Reichert, Aken, lampen
Marc de Vree, Maastricht, meubelvormgeving
Mariëlle Wichards, Rotterdam, productontwerp
Maurice Mentjens, Holtum, interieur- en meubelvormgeving Moos Pozzo, Maastricht, sieraadvormgeving
Norbert Fiddelers, Schimmert, mode/textiel
People on the move, Venlo, industriële vormgeving Simone van Bakel, Den Bosch, keramiek-/productontwerp Sjef Claessen, Maastricht, mode
Stijn Bisscheroux, Amsterdam, interieur- en productvormgeving Ted Noten, Amsterdam, sieraadvormgeving
Tom Frantzen, Amsterdam, interieurontwerp