PROSPER BUSINESS MEDIA

'Rekening houden met meer stroomstoringen'

Amsterdam, 26 september 2003

Nederland moet de komende jaren rekening houden met meer stroomstoringen. Die voorspelling doet de energie-adviseur Wouter Schatborn, voormalig directeur van het Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN). Schatborn was gisteren in Ahoy' Rotterdam dagvoorzitter tijdens Utilities 2003, een congres over de gevolgen van de liberalisering van de energiemarkt.
Volgens de energiedeskundige doen netbeheerders te weinig aan onderhoud en vernieuwing van hun infrastructuur. 'Dat geeft meer storingen op de korte termijn.' Maar op de lange termijn is de zogenoemde voorzieningszekerheid zelfs in het geding, betoogde hij eerder als vaste columnist van het vakblad Utilities. 'De toestand wordt ernstiger, want er wordt te weinig geïnvesteerd in nieuwe centrales om de groeiende vraag bij te houden.' Door de marktwerking is het voor energiebedrijven minder interessant om te investeren in reserve-capaciteit. 'Je hebt het nodig, maar je verdient er niets mee.' In een vrije markt stellen energiebedrijven hun commerciële belang voorop De reservecapaciteit van Nederland is de afgelopen jaren afgenomen van dertig naar zeven procent van het totaal.
Ook PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone is pessimistisch over de leveringszekerheid van het Nederlandse stroomnet. 'Door de liberalisering van de elektriciteitsmarkt hebben energiebedrijven minder zekerheid, en daarom gaan ze minder langlopende contracten aan,' meent Crone. 'Daardoor wordt het voor producenten en netwerkbedrijven minder aantrekkelijke om grote investeringen te doen.'
Voorzitter Peter Vogtländer van de Algemene Energieraad ziet de toekomst minder somber in. 'We hebben, op Duitsland na, de minste storingen van Europa', zegt hij. 'Om die kwaliteit om zeep te helpen moet je wel een enorm slecht beleid voeren.' Vogtländer vertrouwt op de controlerende instantie DTE. 'Die heeft zich in het verleden vooral beziggehouden met de tarieven, maar werkt nu aan regelingen om de kwaliteit van het stroomnetwerk te verbeteren.' Door financiële prikkels, denkt Vogtländer, zullen de netbeheerders gedwongen worden om te blijven investeren in onderhoud en vernieuwing.

Voor meer informatie over uitspraken tijdens het Utilities-congres kunt u zich wenden tot organisator Prosper Business Media. Contact: Wim Raaijen, 020-3122081.

26 sep 03 15:53