Provincie Overijssel

Overijsselse Vrijwilligersprijzen voor jeugdwerker Joop Bakker en speeltuinvereniging Ons Domein

De gemeente Hellendoorn is net als in 2002 winnaar van de Overijsselse Vrijwilligersprijs voor gemeenten. De hoofdprijzen voor individuele vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gaan dit jaar naar jeugdwerkvrijwilliger Joop Bakker uit Genemuiden en Speeltuinvereniging Ons Domein uit Westerhaar. De winnaars kregen de prijs vandaag door gedeputeerde Jan Kristen uitgereikt.

Dit gebeurt tijdens een feestelijke manifestatie in het provinciehuis, die werd georganiseerd door het Servicecentrum VrijwilligersWerk Overijssel (SVWO). Het thema van de jaarlijkse Overijsselse Vrijwilligersprijs is dit jaar 'Vrijwilligerswerk zonder drempels'. SVWO heeft in totaal 51 inzendingen ontvangen, afkomstig uit de gehele provincie. Het aantal inzendingen voor individuele vrijwilligers (22) en organisaties (29) was bijna net zo groot als vorig jaar. Het aantal genomineerde gemeenten was met 3 aanzienlijk lager dan in 2002 (11).

Ook dit jaar was er een grote diversiteit in de nominaties: ouderen die zich inzetten voor jongeren, mensen afkomstig uit een ander land die zich inzetten voor hun landgenoten en een brugfunctie vervullen tussen de nieuwkomers en Nederland, mensen met inspirerende ideeën over vrijwilligerswerk, organisaties die met beperkte middelen veel realiseren, gemeenten die op een constructieve en stimulerende wijze het vrijwilligerswerkbeleid vormgeven.

Schakel tussen jeugd en bestuur

Individueel winnaar Joop Bakker dankt de prijs vooral aan zijn jarenlange inzet voor de Stichting Jeugdwerk in Genemuiden, zo meldt de jury. Vanuit die positie heeft hij de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld als schakel tussen de jongeren in het voormalig vissersdorp en het gemeentebestuur. Bakker heeft het vertrouwen van de jongeren en van de gemeente en heeft daardoor een belangrijke rol vervuld in het nader tot elkaar brengen van deze partijen in de periode na de 'bromfietsrellen' in mei 2001.

Speeltuinvereniging Ons Domein is er dankzij de grote inspanning van de vijf bestuursvrouwen en een fanatieke groep van zestig vrijwilligers in geslaagd haar in 1999 om veiligheidsredenen afgekeurde speeltuin nieuw leven in te blazen: op 14 juni 2003 is de geheel vernieuwde speeltuin op feestelijke wijze heropend. Veel speelgoedwerktuigen zijn eigenhandig gemaakt, de speeltuin ziet er prachtig uit en het toezicht houden is goed geregeld. Bij de aanleg is veel rekening gehouden met gehandicapte kinderen, waardoor een speeltuin zonder drempels is ontstaan.

Gemeente Hellendoorn bleek volgens de jury net als in 2002 voorop te lopen als het gaat om gemeentelijk vrijwilligersbeleid. Vrijwilligerorganisaties zijn onverminderd positief over hun gemeente, met name als het gaat om het periodiek overleg met de wethouder, de korte lijnen en goede contacten met bestuurders en ambtenaren, de goed functionerende netwerken, de gratis cursussen voor vrijwilligers, de collectieve vrijwilligersverzekering en de goede informatievoorzieningen van de gemeente.

Stichting Servecentrum VrijwilligersWerk Overijssel, telefoon (038) 421 19 40, fax 422 25 89.

© 2003 Provincie Overijssel