Gemeente Bladel



Onderhoud bermsloten in 2003

Voor alle sloten langs de openbare wegen, de zogenaamde bermsloten, geldt een gezamenlijke onderhoudsplicht voor de gemeente en de aanliggende grondeigenaar (de aangelande). Een deel van die sloten zijn schouwsloten. Voor het onderhoud van de schouwsloten zijn er andere regels dan voor de overige bermsloten. Na overleg met de landbouworganisatie ZLTO hebben wij over het vegen van bermsloten het volgende besloten.

Schouwsloten
De schouwsloten moeten jaarlijks worden geveegd. Het waterschap controleert dat. Vóór 13 oktober 2003 worden alle schouwsloten geveegd en wordt het veegsel opgeruimd in opdracht van, en voor rekening van, de gemeente.

Overige bermsloten buiten de bebouwde kom
De overige bermsloten (niet-schouwsloten) spelen een minder belangrijke rol bij de waterafvoer en hoeven daarom niet jaarlijks te worden geveegd.
Deze sloten buiten de bebouwde kom kunnen op verzoek hoogstens tweejaarlijks worden geveegd. In de oneven jaren (dus dit jaar) betreft het de bermsloten in Bladel, Netersel, Hapert gedeeltelijk en Casteren gedeeltelijk. Het werk wordt daar uitgevoerd door Loonbedrijf De Beijer v.o.f., Egyptischedijk 4, Bladel, telefoon 381592. In de even jaren betreft het de bermsloten in Hoogeloon, Hapert gedeeltelijk en Casteren gedeeltelijk. Daar wordt het werk uitgevoerd door Loonbedrijf A. Waterschoot, Molenweg 3 in Hoogeloon. (De begrenzing wordt gevormd door de Westelbeersedijk, de Gagelvelden, de Castersedijk en de Provincialeweg.)
De bermsloten binnen de bebouwde kom worden samen met de schouwsloten geveegd in opdracht van en voor rekening van de gemeente.

Overige sloten grenzend aan gemeentelijke percelen met bossen en houtwallen buiten de bebouwde kom
De overige sloten die grenzen aan gemeentelijke percelen kunnen op verzoek ook hoogstens twee-jaarlijks worden geveegd. Hiervoor geldt dezelfde regeling als hiervoor beschreven in "Overige bermsloten buiten de bebouwde kom". In de meeste gevallen wordt het veegsel van deze sloten in de rand van de op het gemeentelijk perceel staande houtwal gedeponeerd. De aangelande heeft de mogelijkheid om de veegkosten geheel te betalen. In dat geval draagt de gemeente zorg voor de ontvangst van het veegsel op de betreffende houtwalrand en hoeft het formulier (zie hierna) niet ingevuld te worden.

Vegen in 2003
De niet-schouwsloten in het gebied dat dit jaar aan de beurt is, worden geveegd in oktober/november. Een aangelande die wil dat een bepaalde sloot wordt geveegd, moet daarvoor zelf opdracht geven aan Loonbedrijf De Beijer vóór 20 oktober aanstaande. Daarnaast moeten de aangelande en het loonbedrijf samen een formulier invullen en ondertekenen waarin de gemaakte afspraken staan. Zo'n formulier is tot 20 oktober te verkrijgen bij Loonbedrijf De Beijer (of te downloaden op deze pagina). Het loonbedrijf levert het ingevulde formulier in bij de gemeente. Bij het loonbedrijf ligt ook een kaart waarop u kunt zien waar de schouwsloten en niet-schouwsloten liggen.

De afrekening
De aangelande krijgt de rekening van het loonbedrijf en moet die betalen. Vervolgens stuurt de aangelande vóór 29 november 2003 de rekening en het betaalbewijs naar de gemeente, die (een deel van) het bedrag vergoedt. Als de aangelande zelf het veegsel ontvangt, krijgt hij de veegkosten 100% vergoed. Als hij het veegsel laat afvoeren door het loonbedrijf vergoedt de gemeente 50% van de totale veegkosten.

Verder merken wij nog op dat de aangelanden, grenzend aan sloten buiten de bebouwde kom verantwoordelijk zijn voor de duikers, het slootprofiel en het mechanisch verwijderen van houtopslag, distels en andere schadelijke kruiden. Bermsloten achter houtwallen worden in overleg met de aangelande vanuit het land geveegd.


---