Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG vindt reactietermijn voor notitie gekozen burgemeester te kort (26-09-03)

Een termijn van anderhalve maand voor een reactie op de hoofdlijnennotitie over de gekozen burgemeester is te kort voor de VNG. Voor een zorgvuldige belangenafweging met raadpleging van de achterban zijn naar onze mening enige maanden nodig. Minister de Graaf van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft de VNG uitgenodigd om uiterlijk 15 november 2003 met een reactie te komen op zijn hoofdlijnennotitie over de gekozen burgemeester. Dit staat in een brief van 19 september 2003, die de minister aan de VNG heeft verzonden.

In deze brief kondigt minister De Graaf zijn hoofdlijnennotitie over de gekozen burgemeester aan en meldt dat de notitie 26 september in de ministerraad wordt besproken. Over de procedure vermeldt hij dat wanneer de ministerraad de hoofdlijnennotitie heeft goedgekeurd, de notitie aan de VNG en alle burgemeesters in Nederland wordt verzonden.

In de namiddag van 26 september had de VNG de officiële hoofdlijnennotitie van minister de Graaf nog niet ontvangen. Mocht de ministerraad er op deze datum niet uitkomen, dan zal de reactietermijn waarschijnlijk evenredig met de datum van een akkoord over de hoofdlijnennotitie worden opgeschoven.

Anderhalve maand om op een dergelijk verstrekkend voorstel te reageren is echter te kort voor de VNG. Na ontvangst van de hoofdlijnennotitie over de gekozen burgemeester met het verzoek om te reageren, zal de VNG minister De Graaf hiervan op de hoogte stellen.

Uitgangspunt van de minister is dat hij uiterlijk 1 juli 2004 een wetsvoorstel over de gekozen burgemeester indient. Ook over dit wetsvoorstel zal de VNG om advies worden gevraagd. De minister wil het wetsvoorstel over de gekozen burgemeester nog deze kabinetsperiode invoeren, dat wil zeggen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.