GroenLinks


---

Nijmeegse etappe milieu estafette succesvol

25 september 2003

Europa heeft levende rivieren nodig, niet watersnelwegen. De Rijn lijkt soms wel een betonnen bak waarin het water zich van de Alpen naar Rotterdam stort. Aldus europarlementariër Alexander de Roo tijdens de Nijmeegse etappe van de Nationale Milieu Estafette.

De dag was georganiseerd door de Stichting Duurzame Solidariteit in samenwerking met de natuur en vrijetijdsorganisatie Nivon. Rond de zeventig personen gingen zondag scheep op de Waalkade voor een dag vol informatie en debat, maar ook om te varen op Waal en Rijn en te wandelen in natuur- en wateroverloop gebied de Millingerwaard.

Ook Gyorgi Droppa, directeur van de Hongaarse Donau Kring pleitte voor een meer natuurlijke loop van de rivieren. De zelfde discussie hebben we in Hongarije. Slechts hoge dijken worden aanbevolen om de veiligheid te garanderen. Dit en de belangen van de binnenscheepvaart worden verabsoluteerd. Gelijkwaardige zo niet betere alternatieven qua veiligheid, transport en natuurgebied krijgen dan geen kans. Droppa was actief in de democratiseringsbeweging onder het oude regiem en keerde zich tegen de bouw van nieuwe dammen in de Donau.

Ondanks de extreem lage waterstand in de Waal lukte het om op een strandje te ontschepen voor een wandeling met de Staatsbosbeheerder van de Millingerwaard. De praktijk van een overloopgebied dat voor natuurontwikkeling gebruikt wordt, kon zo zelf worden ervaren. De wandelaars zagen Gallowayrunderen, die met hun haarklitten zorgen voor de verspreiding van zaden, het levend duin langs de rivier, en de bevers in overloopmeertjes.

De lokale situatie stond centraal in een debat onder leiding van Wouter van Eck op de late zondagnamiddag. Jaap Dirkmaat van de vereniging Das en Boom zorgde voor verbaal vuurwerk. Er is in Nederland geen oernatuur meer. We moeten dus strategische keuzes maken waar en hoe natuur te ontwikkelen. Dat kan betekenen dat bewoners plaats moeten maken voor het water. Albert Willemsen van bewonersraad Hoogwaterplatform daarentegen stelde de veiligheid voorop; Door het instellen van opvangreservoirs kunnen vele problemen worden voorkomen. Zeker als in dit internationaal verband gebeurd. Dirkmaat; We moeten weer leren ontzag voor de natuur te hebben, dus moeten we haar de ruimte geven om zich te ontwikkelen. Overloopgebieden zijn daarmee een betere keus dan opvangreservoirs. De discussie ging vervolgens dieper in op de verschillende soorten aanpak, cultuur-natuur versus oer-natuur, maar concensus werd niet bereikt. Wèl was er overeenstemming over de noodzaak tot een internationale, geïntegreerde aanpak van watermanagement te komen.

Een uitgebreid verslag is binnenkort opvraagbaar bij de Stichting Duurzame Solidariteit.

Alexander de Roo zal op 4 oktober deelnemen aan het slotdebat van de Milieu estafette. Lokatie; Wormer en Jisperveld. Thema; Nederland vogelparadijs? Tijdstip; 15.00 tot 16.30. Opgave alleen mogelijk in combinatie met deelname aan etappe zes in het Wormer en Jisperveld. Opgave bij NIVON, 020-4350700, meld projectnummer pj006


---
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl