ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: geen massaontslag voor burgemeesters

Het plan van minister De Graaf om alle burgemeesters te ontslaan en te vervangen door gekozen burgemeesters, is een onzalig plan. Dat zegt ABVAKABO FNV, die de belangen van burgemeesters behartigt. 'Waarom moet dat op stel en sprong, en allemaal tegelijk, ten koste van 500 banen?', aldus Arie Viskil, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

Het kabinet wil overstappen op een gekozen burgemeester. ABVAKABO FNV vraagt zich echter af waarom de uitvoering van dit politieke besluit tot een massa-ontslag moet leiden. 'De huidige burgemeesters kunnen toch gewoon hun werk afmaken? En dan worden ze opgevolgd door een gekozen collega. Wat is daar mis mee?', vraagt Viskil zich af. Hij heeft het idee dat wordt vergeten dat het niet alleen om een politiek bestuurlijk nieuwtje gaat, maar ook om de banen van mensen met gezinnen. Door nu ontslag aan te kondigen, breekt een onzekere tijd aan voor de ongeveer 500 burgemeesters in Nederland. Die periode van onduidelijkheid vindt de vakbond te lang.

Bovendien wil ABVAKABO FNV goede afspraken over de rechtspositie van de burgemeesters. Voor burgemeesters die niet worden herkozen, moet een goede regeling worden getroffen. Het zou gaan om een ontslag met een reden die niet eerder is voorgekomen. ABVAKABO FNV wil daarover afspraken maken met de minister. Op 6 oktober overlegt de bond met minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Viskil: 'We zullen het daar natuurlijk direct aan de orde stellen en om duidelijkheid vragen'.

In Nederlandse gemeenten werken iets minder dan 500 burgemeesters, waarvan er ongeveer 100 lid zijn van ABVAKABO FNV.

Meer informatie:
Arie Viskil landelijk bestuurder (06) 53352649
Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

26 sep 03 16:12