Gemeente Amsterdam

Open Dag bij de Amsterdamse watermakers
26 september 2003 - Johanneke Helmers
Kom aanstaande zondag, tussen 10.00 tot 16.30 uur kijken hoe we zuiver en lekker drinkwater maken, al 150 jaar lang. Om tien uur 's ochtends gaan de deuren van de vestiging Weesperkarspel open voor het publiek. De open dag biedt activiteiten voor jong en oud. Speurtochten en wedstrijdjes voor kinderen, maar ook veel kennis over het wonderbaarlijke product drinkwater.

Wat is er zoal te doen op de Open Dag?


* Rondleidingen door de zuiveringsinstallatie - hoe wordt zuiver en lekker drinkwater voor Amsterdam en omstreken gemaakt? Medewerkers van Waterleidingbedrijf Amsterdam leggen elke stap haarfijn voor u uit. Speel, vecht en leer met water - probeer zelf onder hoge druk, en in regenpak, een kraantje in een leiding te drukken of kijk hoe de professionals het doen in de fitterijwedstrijden

* Een kijkje in de proefinstallatie - de hele zuivering in het klein.
Ontdek de magie van drinkwater en laat u informeren over de vele vormen van vooraanstaand onderzoek naar (nog) betere zuiverings methoden.

* Het Waterlaboratorium, kijk hoe de waterkwaliteit wordt gemeten en gecontroleerd. Doe zelf proefjes en laat je informeren door de waterlaboranten

* Bekijk het Regelcentrum, de 'verkeerstoren' van het waterleidingbedrijf. Op verschillende monitoren wordt hele hele distributiesysteem nauwlettend in de gaten gehouden. Je kunt zelfs zien hoeveel water Amsterdammers op elk tijdstip van de dag gebruiken.

* En natuurlijk nog veel meer... De toegang is gratis!

Waar?

Waterleidingbedrijf Amsterdam (WLB), vestiging Weesperkarspel, Provincialeweg 21 in Amsterdam-Zuidoost

Hoe?

Met het openbaar vervoer: vanaf metrostation Gaasperplas (lijn 53) rijden gratis pendelbussen naar de vestiging. Met de auto: A9, afslag Gaasperplas/Weesp (S113).

Met openbaar vervoer
U neemt de trein naar het station Bijlmer,Weesp of Diemen Noord. Daar neemt u GVB bus 177. U stapt uit bij de halte Reigersbroeck op de Provincialeweg. U gaat de zijweg in die direct aan uw rechterhand ligt, waar na ongeveer 500 meter de vestiging ligt.

Met de auto
vanuit Amersfoort/Amsterdam
U volgt de A1 richting Amsterdam tot de afslag
Amsterdam-Zuidoost/Haarlem/Schiphol (A9). Op de A9 neemt u de afslag Gaasperplas/Weesp (S113) en gaat linksaf onder de snelweg door. U gaat bij de stoplichten wederom linksaf en blijft richting Weesp/Driemond aanhouden. Bij een T-kruising met stoplichten gaat u rechtsaf de Provincialeweg op. Na ongeveer 700 meter (direct na een bushalte) slaat u wederom rechtsaf. De vestiging ligt na ongeveer 500 meter aan de linkerkant.

Vanuit Utrecht/Amsterdam
U volgt de A2 tot afslag Amsterdam Zuid-Oost/Almere/Amersfoort (A9). Op de A9 neemt u de afslag Gaasperplas/Weesp (S113). U gaat linksaf en blijft richting Weesp/Driemond aanhouden. Aan het einde van de weg gaat u bij een T-kruising met stoplichten rechtsaf de Provincialeweg op. Na ongeveer 700 meter (direct na een bushalte) slaat u wederom rechtsaf. De vestiging ligt na ongeveer 500 meter aan de linkerkant.

© Gemeente Amsterdam