Gemeente Breda

Persberichten

26-09-2003

Rijkssubsidie voor energiebeleid gemeente Breda

De plannen die de gemeente Breda heeft ontwikkeld voor energiebesparingen in het kader van het Klimaatconvenant zijn door het ministerie van VROM beloond met een extra subsidie. Dit betekent dat de komende vier jaar verschillende projecten uitgevoerd kunnen worden, waarvan burgers en bedrijfsleven in de stad kunnen profiteren. Met name de lagere inkomensgroepen kunnen vanaf 2004 voordeel verwachten van de energiebesparende maatregelen die de gemeente samen met hen wil uitwerken.

De speerpunten in dit extra energiebeleid zijn duurzaam ondernemen-acties in samenwerking met het midden- en kleinbedrijf, duurzame woningbouw en duurzaam omgaan met energie in huishoudens. De gemeente zet extra menskracht in om zowel bedrijven als burgers meer te informeren en adviseren over energiebesparing.

Voordeel voor lagere inkomens
Naast de al langer bestaande mogelijkheid van het 'EnergiePrestatieAdvies voor woningen' (EPA), gaat de gemeente Breda minima stimuleren om meer gebruik te maken van energiebesparende maatregelen. Dit project gaat medio 2004 van start. Er zullen 6000 huishoudens die in bezit zijn van de Breda Pas benaderd worden voor deelname aan het project. Naar schatting zal aan ruim de helft daarvan een energieadvies op maat gegeven worden. Aan bewoners die energiebesparende maatregelen willen treffen wordt hulp geboden. Verder wordt er een energiebesparingpakket uitgereikt met onder andere voorlichtingsmateriaal en een spaarlamp.

EnergiePrestatieAdvies voor woningen
Met een EnergiePrestatieAdvies (EPA) krijgen bewoners een overzicht van de mogelijkheden voor energiebesparing in hun woning. In een EPA worden bijvoorbeeld maatregelen als dubbelglas, hoogrendementsketels of spouwisolatie aangeraden. Daarbij wordt op een rijtje gezet wat die maatregelen kosten, wat ze besparen aan gas en elektra en in hoeveel tijd de investeringen kunnen worden terugverdiend. Prettig bijkomend verschijnsel is dat via isolatie ook geluidsoverlast tegengegaan wordt en dat woningen veelal in waarde stijgen door genoemde voorzieningen.

Op weg naar een energieneutrale stad
Breda wil een bijdrage leveren aan vermindering van de CO2-uitstoot en zo het broeikaseffect tegengaan. Energie is één van de themas in de Milieuvisie Breda 2015, waarin tal van acties en ideeën zijn opgenomen om de stad leefbaarder en duurzamer te maken. De Bredase aanpak, waarbij de Milieuvisie 2015 leidraad is, heeft de stad nationaal en internationaal al veel erkenning opgeleverd, waaronder driemaal de Lokale Duurzaamheids-spiegel en eenmaal de Internationale Duurzaamheidsspiegel. Met die erkenning groeit de ambitie om een energieneutrale stad te realiseren.

Breda, 25 september 2003