CDA

CDA
26-09-03
De Pater: Recht in eigen hand nemen is ontoelaatbaar

Deze week heeft de CDA-fractie in de Tweede Kamer een brief gevraagd aan het Kabinet over het herontvoeren van kinderen die naar het buitenland zijn ontvoerd, vaak door een van beide ouders.

Donderdag bleek dat de Sociale Dienst minstens tweemaal heeft betaald voor het terughalen van uit Nederland ontvoerde kinderen. "Wij vragen ons af hoe het mogelijk is dat er tot tweemaal toe met succes een beroep wordt gedaan op de Sociale Dienst. Zeker als wordt aangegeven dat hierbij de aanschaf van wapens ook gedeclareerd kan worden", aldus CDA-Kamerlid Marleen de Pater.

"Kindontvoering in opdracht kan niet door de beugel en dergelijke acties zijn in een rechtsstaat ontoelaatbaar. Daarom willen wij graag van het Kabinet horen welke legale middelen ouders in Nederland tot hun beschikking hebben om hun ontvoerde kinderen uit het buitenland terug te halen, vooral ook in vergelijking met de ons omringende landen", aldus De Pater. Op dit moment voelen ouders zich gedwongen om het recht in eigen hand te nemen door zelf hun kinderen terug te laten ontvoeren. "Dit vinden wij als CDA een onwenselijke situatie en we hebben er dan ook bij het Kabinet op aangedrongen met antwoorden te komen zodat we hierover snel in de Kamer kunnen spreken".