CDA

CDA
26-09-03
Koopmans: Boeren profijt van uitstel verbod structureel verleasen De CDA-fractie vindt het jammer dat er geen overgangstermijn van 3 jaar komt met betrekking tot het verbod op het structureel verleasen van het melkquotum.

'Wij hebben gepleit voor een overgangstermijn van 3 jaar. Helaas zat dat er bij de onderhandelingen in Brussel niet in. Het is nu slechts een overgangstermijn van 1 jaar geworden. Dat is echter beter dan de oorspronkelijke einddatum van 1 april 2004', aldus Ger Koopmans.

De CDA fractie is tevreden met de toezegging van Minister Veerman van LNV om een onderzoek te starten naar de vraag of de huidige verdeling van de opbrengst van het melkquotum bij verkoop door de pachters en verpachters (nu 50 % - 50 %) niet anders kan. Fractiewoordvoerder Ger Koopmans: 'Wij willen in het voorjaar 2004 de wettelijke vertaling van de resultaten van het onderzoek ter hand nemen. Op die manier hopen wij dat pachters die de gevolgen zullen ondervinden van het afschaffen van het structureel verleasen wellicht nog kunnen profiteren van wijzigingen in de wet. Daardoor zou een groter deel van de opbrengst bij verkoop van het melkquotum bij de pachter terecht kunnen komen. De inzet van de CDA-fractie zal daarop gericht zijn'.