D66

Pil in ziekenfonds tot 21 jaar

Zorg en welzijn

Boris Dittrich

19-09-2003 - De pil blijft in het ziekenfonds voor vrouwen jonger dan 21, maar zal niet langer worden vergoed voor wie ouder is. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten. Een motie van D66 om de pil voor iedereen te behouden, werd met één stem verschil verworpen. Naast de christelijke partijen stemde ook de VVD tegen. Natuurlijk zijn er veel vrouwen die de pil zelf wel kunnen betalen, aldus D66-fractievoorzitter Boris Dittrich. Maar er zijn net even iets te veel vrouwen voor wie dit een probleem is.

Minister Hoogervorst van volksgezondheid stelde voor de pil uit het ziekenfonds te halen. De pil is geen geneesmiddel, maar werkt preventief tegen zwangerschap. Strikt genomen hoort de pil niet in het ziekenfonds, zegt Dittrich. We begrijpen de redenering van Hoogervorst best. Maar je moet ook pragmatisch zijn. Ik moet er niet aan denken dat het aantal ongewenste zwangerschappen en zelfs het aantal abortussen zal toenemen door deze bezuiniging. Maar dat zal wel gebeuren, vrees ik.

Volgens Dittrich is de pilvergoeding vooral belangrijk om ongewenste zwangerschappen van jonge vrouwen en tieners te voorkomen. D66 is dan ook tevreden dat het kabinet de pil voor deze groep wel in het ziekenfonds houdt.

Het behoud van de pil in het ziekenfonds voor iedereen, zou zon 70 miljoen euro kosten. De Democraten wilden dit bekostigen door een beperkter aantal maagzuurremmers te vergoeden, soms ook in lagere doseringen.