Gemeente Ede

Organisaties en inwoners delen visie van de gemeente over de toekomst van Ede

In de nota Ruimtelijk Veelzijdig, Een verkenning van de toekomstige structuur van Ede Stad geeft het college van burgemeester en wethouders haar visie op de toekomstige structuur van Ede. Deze toekomstverkenning is inmiddels uitvoerig besproken met organisaties en individuen. Uit de reacties, die zijn weergegeven in een commentaarnota, blijkt dat de visie van het college ook door de bevolking, bedrijven en maatschappelijke groeperingen in grote lijnen gedeeld wordt. Het college heeft nu een globaal uitvoeringsprogramma opgesteld om beter inzicht te geven in de concrete projecten.

Breed debat
Nadat het college een discussienota opstelde, konden inwoners, vertegenwoordigers van belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven reageren. De gemeente organiseerde hiervoor bijeenkomsten. Daarnaast konden mensen per brief, via een antwoordbon, per mail en via zuilen reageren. In totaal leverde dit zon 1.500 reacties op. Alle reacties zijn verwerkt in een commentaarnota.

Programmatische invulling
De toekomstverkenning geeft in hoofdlijnen aan waar het naar toe moet met Ede Stad. In de verkenning is een inschatting gemaakt van de behoefte aan woningen, bedrijfslocaties, ruimte voor voorzieningen en infrastructuur. Het college heeft het commentaar van inwoners en organisaties verwerkt en vertaald in activiteiten. Deze programmatische invulling geeft een inschatting van de mogelijke ruimte die locaties voor de toekomst bieden. Met behulp van verschillende themas wordt per locatie aangegeven wat het programma is en in hoeverre de locatie een bijdrage kan leveren. Voorbeelden van themas zijn: beheerste groei, samenhang en herkenbaarheid, randen en entrees.

Procedure
De commentaarnota en de programmatische invulling worden nu met een begeleidende brief aangeboden aan de gemeenteraad als basis voor een discussie om gezamenlijk de richting te bepalen voor de ruimtelijke structuur van Ede-Stad in de komende decennia.
Op dit moment wordt ook voortvarend gewerkt aan het Masterplan voor de Spoorzone. De behandelingsprocedure en productietermijn voor dit Masterplan is inmiddels besproken in de Raadscommissie RO. In direct verband hiermee wordt ook gewerkt aan een aantal elementen van de Hoofdwegenstructuur. Hierbij is met name het onderzoek naar de technische aspecten en realiseringsmogelijkheden van de Oostelijke Randweg aan de orde.
In de afgelopen weken is meer duidelijkheid ontstaan over de omvang en de termijn van beschikbaarheid van de defensieterreinen. Deze ontwikkeling dient nog adequaat in de planvorming te worden verwerkt. In de komende weken zal het college via het presidium een voorstel doen om tot de invulling van dit overleg te komen.