Keuringsdienst van Waren

Aap besmet met koeienpokken

Op 25 september ontving de VWA een melding dat er koeienpokken zijn geconstateerd bij drie apen in het verblijf van stichting Aap in Almere. De zieke apen zitten op dit moment in quarantaine. De VWA coördineert op dit moment het onderzoek naar de oorzaak en adviseert de stichting welke stappen ondernomen kunnen worden. Koeienpokken is een ziekte die vooral bij knaagdieren voorkomt.

Wat zijn koeienpokken?

Koeienpokken is een ziekte die bij dieren voorkomt. Vooral ratten en andere knaagdieren kunnen de ziekte bij zich dragen. Als een dier koeienpokken heeft, krijgt het zweren op de huid. In een enkel geval kan een dier aan koeienpokken doodgaan.

Vroeger kwam koeienpokken in Nederland voor bij runderen. In een enkel geval raakte degene die de koeien met blote handen melkte, besmet met het virus van koeienpokken.De laatste jaren is het virus in Nederland niet meer bij runderen gevonden.

Zijn koeienpokken een risico voor de gezondheid?

Nee, in principe niet. De kans dat een mens met koeienpokken besmet wordt is zeer gering. Alleen bij direct en intensief contact met besmette (knaag)dieren is er een zeer kleine kans dat iemand besmet raakt. In Nederland gaat het gemiddeld om minder dan één geval per jaar.

Koeienpokken geeft bij mensen zelden een heftige ziekte en blijft meestal beperkt tot een huidziekte die ongevaarlijk is voor mensen.

Wat betreft het contact met ratten geldt altijd: raak een wilde rat nooit met blote handen aan. Ratten zijn een bron van infectieziekten.

Is er een verband met waterpokken?

Nee. Waterpokken is een volstrekt ander virus dat niets met koeienpokken of andere pokkenvirussen te maken heeft. Alleen de namen lijken op elkaar.

Wat is het verband met het mensenpokkenvirus?

Koeienpokken is verre familie van het mensenpokkenvirus. Er zijn meerdere soorten virussen die koeienpokken kunnen veroorzaken. Een van de soorten is gebruikt voor de ontwikkeling van het vaccin tegen mensenpokken.

Rol van de VWA

De VWA coördineert het onderzoek naar de oorzaak van de besmetting en adviseert de Stichting Aap in de te ondernemen stappen.

26-09-03 15:17