De Unie


Laatste nieuws
ABN AMRO torpedeert cao-overleg met eindbod

Hoofddorp, 26 september 2003 - Na 4 onderhandelingsrondes en een laatste overleg van meer dan 16 uur, heeft vanmorgen de directie van ABN AMRO besloten de CAO-deur te moeten sluiten met een eindbod aan de vakbonden. In de onderhandelingen, die in mei jl. werden opgeschort, kwamen nog 3 belangrijke kwesties aan de orde: nieuwe afspraken over werkzekerheid, de (kosten van de) pensioenregeling en de inkomensontwikkeling. ABN AMRO besloot, met de eindstreep in zicht, om het overleg te moeten afsluiten met een eindbod, aldus Uniebestuurder Daan Leeman, en dat terwijl de bonden belangrijke stappen hadden genomen om een resultaat mogelijk te maken.

Die belangrijke stappen betroffen onder andere de mogelijkheid voor ABN AMRO om in het kader van werkzekerheid te komen tot een beperkte bemiddelingsperiode van 18 maanden. Dit onder toekenning van een schadeloosstelling ter hoogte van 75% van de kantonrechterformule, indien de bemiddeling niet tot een nieuwe baan zou hebben geleid. Ook ten aanzien van de pensioendiscussie heeft De Unie de bank aangeboden om de structureel hoge kosten aan te pakken via een gedegen studie naar alle pensioenaspecten.

ABN AMRO wilde een afspraak maken over het betalen van pensioenpremie door werknemers in deze CAO-periode, geeft Leeman aan. Gezien de andere majeure stappen was en is dit echter een brug te ver voor onze achterban. De heikele punten werden in augustus en september al met de leden van de bonden besproken. Uit deze landelijke raadpleging kwam ruimte voort om ten aanzien van werkzekerheid en pensioenen verder te praten, mits dit niet ten koste zou gaan van de loonontwikkeling.

In de afgelopen nacht werd echter duidelijk dat ABN AMRO de mogelijkheden niet ver genoeg vond gaan. Voorstellen over een loonsverhoging werden gedaan onder voorwaarde dat deze (deels) niet zouden meetellen voor de pensioenopbouw. Het eindbod bevat een voorstel tot loonsverhoging van 2,5%, echter voor de helft niet pensioendragend. Tevens wordt de verhoging aangeboden per 1 november 2003, terwijl de CAO loopt vanaf 1 juni 2003. Dit voorstel betekent dat de werknemers in feite alsnog pensioenpremie gaan betalen, aldus Daan Leeman, ABN AMRO neemt dus via de achterdeur toch een voorschot op de uitkomsten van de pensioenstudie en dat vonden onze leden niet acceptabel. En passant besluit ABN AMRO in haar eindbod ook de indexering van lopende pensioenen te verslechteren.

De leden zullen binnenkort schriftelijk worden geraadpleegd over dit eindbod.

* Intropagina ABN AMRO

vrijdag, 26 september 2003