VU ziekenhuis

Wijziging behandeling van acute myeloïde leukemie bij kinderen

Onderzoekers van het VU medisch centrum pleiten voor aanpassing van de behandelmethoden bij acute myeloïde leukemie (AML). Bij bepaalde subtypen van AML zou de behandeling lichter kunnen worden ingezet. Dit blijkt uit promotieonderzoek van kinderoncoloog Michel Zwaan.

Zwaan heeft de subtypen van AML verder ontrafeld. Bij AML treedt vaak resistentie tegen de behandeling met cytostatica op. Hij is in staat geweest per subtype de resistentie voor de verschillende cytostatica te bepalen. Hierdoor is het mogelijk vast te stellen welk cytostaticum bij een bepaalde subgroep effectief zal zijn.

Het onderzoek van Zwaan en collegas richtte zich ook op behandeling met een nieuw cytostaticum. Dit middel is te schadelijk om het per infuus rechtstreeks via de bloedbaan toe te dienen. Inmiddels is het cytostaticum op andere manier beschikbaar. Het wordt aan een antilichaam gebonden dat voor transport naar de kankercel zorgt. Pas daar komt het vrij. Van de vijftien kinderen met een zeer slechte prognose die met het middel werden behandeld, regeerden acht goed op het middel. Dit betekent dat dit cytostaticum zeer positief kan bijdragen aan de behandeling van kinderen met AML.

In het laatste gedeelte van het onderzoek werd ook een nieuwe genafwijking bestudeerd die kan leiden tot AML. Het is een afwijking in het FLT3-gen. Dit gen zorgt voor versnelde celdeling in leukemiecellen. Kinderen met deze afwijking in hun leukemiecellen hebben een slechtere prognose en moeten intensiever behandeld worden. Binnenkort start een klinische studie met geneesmiddelen die specifiek op deze afwijking zijn gericht. De verwachting is dat het de prognose van deze kinderen verder zal verbeteren.

Het VU medisch centrum is in Nederland toonaangevend als het gaat om onderzoek en behandeling van AML, een zeldzame vorm van bloedkanker met een slechte prognose.

Michel Zwaan presenteerde de onderzoeksresultaten op een minisymposium op

25 september 2003.Tijdens dat symposium werd de stand van zaken over behandeling van AML belicht. Aansluitend aan het minisymposium vond zijn promotie plaats. Zwaan is cum laude gepromoveerd.