VU ziekenhuis

VU medisch centrum opent nieuwe dialyseafdeling Dialysepatiënten ontvangen laptops van Nierstichting en Amgen

Op 26 september opent het VU medisch centrum een geheel vernieuwde dialyseafdeling. Patiënten nemen ter gelegenheid daarvan enkele laptops in ontvangst. De laptops worden door een vertegenwoordiger van de Nierstichting aangeboden in het kader van het Dialyse-PC-Project.

De dialyseafdeling heeft een nieuwe waterinstallatie. Deze biedt een nieuwe mogelijkheid van hemodialyse, namelijk hemodiafiltratie. We gaan ook in samenwerking met een aantal andere ziekenhuizen een onderzoek doen waarbij hemodialyse afgezet wordt tegen hemodiafiltratie, zegt Erica Barkema, hoofd van de dialyseafdeling. Daarnaast is de afdeling nu veel lichter en ruimer.

Barkema is blij met het Dialyse-PC-Project. Het project is een initiatief van de Nierstichting en het biotechnologische farmaceutische bedrijf Amgen BV. Zij stellen laptops ter beschikking aan dialysecentra om zo de kwaliteit van leven van nierpatiënten te verhogen. Het is fijn dat we met de laptops extra service kunnen bieden aan de patiënten. Door verbeterde dialysetechnieken voelen zij zich beter en hebben ze tijd voor andere dingen tijdens hun verblijf hier, aldus Barkema.

Het Dialyse-PC-Project
Het Dialyse-PC-Project is in augustus 2001 van start gegaan in het VieCuri Medisch Centrum te Venlo (voorheen het St. Maartens Gasthuis). Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt dat het project een groot succes is voor zowel patiënten als verpleegkundigen. Inmiddels hebben ook dialyseafdelingen in Hilversum, Venlo, Utrecht , Nijmegen, Alkmaar, Enschede, Breda, het vakantiedialysecentrum op Port Zélande, Almelo, Goes, s Hertogenbosch, Emmen en Dordrecht laptops via dit project ontvangen.

En het project wordt uitgebreid naar meer dialysecentra. Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting: Wij zijn druk op zoek naar donateurs voor dit unieke project. Om zoveel mogelijk dialysecentra te kunnen voorzien van laptops, hebben we nog wel nieuwe of gebruikte machines nodig. Donateurs kunnen zich aanmelden bij de Nierstichting in Bussum.

De Nierstichting en Amgen B.V.
De Nierstichting zet zich in voor een optimale medische behandeling en maximale kwaliteit van leven voor iedere nierpatiënt in Nederland. Hiervoor investeert zij ook in onderzoek naar het voorkomen van ernstig nierfunctieverlies. Tevens neemt de Nierstichting initiatief en genereert geld om knelpunten in de zorgverlening weg te nemen. Daarnaast geeft de Nierstichting individuele hulp aan nierpatiënten en steunt projecten die daar aan bijdragen. De Nierstichting heeft het CBF-keurmerk voor Goede Doelen.

Ook Amgen wil patiënten, artsen en verpleegkundigen graag meer bieden dan hoogwaardige geneesmiddelen alleen. Kwaliteit van leven en kwaliteit van behandeling staan hoog in het vaandel. Grote internationale projecten als het ondersteunen van de K/DOQI richtlijnen (Kidney Disease Outcome and Quality Initiatives) en de DOPPS studie (Dialysis Outcome and Practice Patterns Study) zijn hier een voorbeeld van.

Amgen, s werelds grootste onafhankelijk biotechnologisch farmaceutisch bedrijf, legt zich toe op onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie van humane geneesmiddelen voor onder andere patiënten met kanker, chronische nierinsufficiëntie en reuma.