Lijst Pim Fortuyn


26 september 2003

LPF doet beroep op menselijkheid Hoogervorst

LPF Kamerlid Wien van den Brink dringt bij minister Hoogervorst aan op inachtneming van de menselijke maat ten aanzien van de familie van de dierenarts die in april van dit jaar aan vogelpest bezweek.

Op donderdag 25 september kwam in de Tweede Kamer de dood van de in april aan de vogelpest bezweken dierenarts uit Rosmalen aan de orde. Nadat minister Hoogervorst de Kamer liet weten dat het sterfgeval volgens hem geen nader onderzoek behoeft, omdat deze het gevolg was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, drong LPF- Kamerlid Wien van den Brink er bij de minister op aan diens menselijke gezicht te tonen. De LPF-woordvoerder Landbouw verzocht de minister om in plaats van de daartoe gebruikelijke schriftelijke reactie, zelf een bezoek af te leggen aan de familie van de overleden arts. Hoogervorst liet weten aan die oproep gehoor te zullen geven.

Beoogd minister van Buitenlandse Zaken B. Bot kwam in zijn rapport omtrent het noodlottige sterfgeval tot de slotsom dat de dood van de dierenarts niemand te verwijten valt. Deze conclusie werd door Hoogervorst, die het overlijden van dierenarts Bosch omschreef als een raadselachtige gebeurtenis onderschreven. Bosch had geen virusremmers geslikt omdat het bedrijf dat hij bezocht niet in het inspectiegebied stond. Na de besmetting vertoonde de arts geen symptomen van de vogelpest. Pas na zijn dood bleek dat het virus de oorzaak was van de longontsteking die Bosch fataal werd.