Algemene Inspectiedienst (AID)

Bemanning Arnemuider viskotter geverbaliseerd wegens vissen met binnenkuilen en bedreiging en mishandeling van AIDers

Maandagochtend 15 september jongstleden hebben controleurs van de Algemene Inspectiedienst proces-verbaal opgemaakt tegen de schipper, bemanning en rederij van een Arnemuider viskotter. Het verbaal is opgemaakt wegens het vermoedelijk vissen met verboden netvoorzieningen (binnenkuilen) en het beletten en belemmeren van ambsthandelingen. Daarnaast is er ook aangifte van bedreiging en mishandeling gedaan bij de politie.

De reguliere controle die twee visserijcontroleurs samen met een politieman uitvoerden op de maandagochtend, werd dermate gefrustreerd door de bemanning van de viskotter dat de controle voortijdig moest worden afgebroken. Toen de netten na geruime tijd uiteindelijk boven water kwamen, bleek het dat er gevist werd met verboden netvoorzieningen. Daarna escaleerde de situatie dermate dat de AIDers fysiek werden bedreigd. Uiteindelijk werd een controleur belaagd door vier bemanningsleden. De controleur heeft zich onder doktersbehandeling moeten laten stellen.

De bemanning is in verband met de overtredingen van de visserijwetgeving gehoord door de AID en door de politie vanwege de aangifte van mishandeling en bedreigingen van de AID-controleurs. De processen-verbaal zullen binnen twee weken worden ingediend bij de officier van justitie van het Amsterdamse arrondissementsparket.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, of 06 - 21522449.