CDA

CDA
26-09-03
Buijs: CDA wil meer samenhang in subsidiebeleid De CDA-fractie heeft maandag 22 september jl. kennis genomen van de herziening van het subsidiebeleid door het Ministerie van VWS. Het CDA ziet dat er sprake is van pijnlijke maatregelen, die diep kunnen ingrijpen bij de organisaties die gekort worden.

"Tegelijkertijd moet je de ogen niet sluiten voor de noodzakelijkheid om in deze tijd van zware bezuinigingen ook het subsidiebeleid kritisch onder de loep te nemen. Het subsidiebeleid is versnipperd en weinig samenhangend. De herziening van het beleid moet worden aangegrepen om hierin meer samenhang te brengen", aldus CDA-woordvoerder Siem Buijs.

De CDA-fractie zal de lijst van kortingen op subsidies toetsen en beoordelen aan de hand van haar eigen uitgangspunten voor het subsidiebeleid. Buijs: "Wij zullen het geheel van maatregelen op basis van de criteria op haar merites toetsen en beoordelen en waar nodig met aanpassingen komen. Bij dit soort ingrijpende en vaak pijnlijke maatregelen past het niet om op voorhand al voor individuele organisaties een uitzonderingspositie te creëren. We moeten dat zeer zorgvuldig doen".

Siem Buijs benadrukt dat de roep om meer gelijkheid bij het verstrekken van subsidies niet overdreven is. Zo vindt hij het vreemd dat minister Hoogervorst sport-, zorg- en welzijnsclubs met een korting van 127 miljoen euro confronteert (dat is ruim 25% van het totaal beschikbare subsidiebudget) en de minister tegelijkertijd 2 miljard aan andere subsidiestromen ongemoeid laat. Siem Buijs wil daar opheldering over. Daarnaast heeft de CDA-fractie de regering gevraagd om nog deze week met een overzicht te komen van subsidiesregelingen bij andere ministeries. Siem Buijs: "We willen niet dat de organisaties die hun subsidies van VWS krijgen, onevenredig zwaar wordt gekort. De pijn moet gelijk worden verdeeld".

"We zijn wel tevreden met de keuze van minister Hoogervorst om niet te korten op specifieke uitkeringen aan gemeenten en provincies. Deze middelen zijn bij uitstek geschikt om in samenhang de meest zwakke groepen in de samenleving te ondersteunen. Onder andere door het aanbod van breedtesport. Gemeenten kunnen op lokaal niveau direct inspelen op de vragen uit de wijken en buurten en maatwerk leveren bij de besteding van de gelden", aldus Buijs.