Provincie Limburg

Provinciale vormgevingsmanifestatie: VORM03 (144) Publieksopening 26 september a.s.

Op 26 september a.s. opent gedeputeerde van Cultuur Odile Wolfs op verrassende wijze de provinciale vormgevingsmanifestatie vorm03 in Maastricht. "Presentatiemogelijkheden voor vormgevers in Limburg zijn bijna niet voorhanden. Deze witte vlek onderkent de Provincie. Met deze manifestatie besteden wij meer aandacht aan vormgeving en maken wij een breed publiek bewust van het belang van de vormgeving in de eigen leefomgeving", aldus Odile Wolfs. Een jury heeft 21 vormgevers geselecteerd die hun werk tentoonstellen. Alle vormgevers hebben een specifieke band met Limburg.

De vormgevingmanifestatie is een eerste impuls, een stimulans, om de ontwikkeling van de vormgeving in Limburg verder op gang te brengen. Centraal staan de vormgeving van sieraden, mode, textiel en gebruiksproducten. De manifestatie bestaat uit: een tentoonstelling met werk van 21 geselekteerde vormgevers, een publicatie, workshops, seminars en diverse andere publieksactiviteiten. Alle deelnemers hebben een band met Limburg: geboren, studerend, gestudeerd hebbend, werkend en/of wonend.

Jury
De selectie van de 89 inzendingen is gedaan door een onafhankelijke jury en heeft 21 geselecteerden opgeleverd. De jury bestaat uit: Peter Fransman (Algemeen en Artistiek directeur, Academie Beeldende Kunsten te Maastricht), Loes van Vliet (docent en beeldend kunstenaar), Bettina Kraus (partner bij ir. Wiel Arets architect & associates BV), Rob Dirix (design manager bij DSM), Kim van Wagtendonk (directeur, Trébuchet Maastricht, bedrijf voor industriële vormgeving). Citaat uit het juryrapport: "Vormgeving dient nog meer te worden ingebed in het dagelijkse leven. Immers, vormgeving is niet alleen een kunstvorm, maar ook een maatschappelijk gegeven en van economisch belang. In de leefomgeving speelt vormgeving een grote rol, maar veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Een doel van de manifestatie is dan ook dat bewustwordingsproces én het verlagen van de drempel naar vernieuwende vormgeving voor een breed publiek te stimuleren".

Tentoonstelling
De tentoonstelling wordt georganiseerd op locaties in Maastricht, Roermond en Venlo en zijn vrij toegankelijk. Daarnaast vinden in deze drie steden publieksactiviteiten (lezingen, seminars, workshops, modeshow) plaats en wordt er een scholenprogramma aangeboden. De data zijn:
Maastricht: 26 september 26 oktober
Roermond: 28 oktober 23 november
Venlo: 25 november 01 januari 2004
In de drie gemeenten is er in het kader van de publieksactiviteiten speciale aandacht voor een extra thema. In Maastricht is dat 'mode', in Roermond 'eten en drinken' en in Venlo 'transport'.

Deelnemers
De volgende deelnemers zijn uit 89 inzendingen geselecteerd: All our Kids Europe, Maastricht, industriële vormgeving (kinderwagens) Annemarie Veugelers, Amsterdam, sieraadvormgeving Cathelijne Engelkes, Amsterdam, sieraadvormgeving Christian Lagerwaard, Maastricht, modevormgeving Claudy Jongstra, Amsterdam, mode/textiel
Dave Keune, Eindhoven, meubelvormgeving
Esther Derkx, Utrecht, productontwerp
Hil Driessen, Amsterdam, textiel
Jürgen Reichert, Aken, lampen
Marc de Vree, Maastricht, meubelvormgeving
Mariëlle Wichards, Rotterdam, productontwerp
Maurice Mentjens, Holtum, interieur- en meubelvormgeving Moos Pozzo, Maastricht, sieraadvormgeving
Norbert Fiddelers, Schimmert, mode/textiel
People on the move, Venlo, industriële vormgeving Simone van Bakel, Den Bosch, keramiek-/productontwerp Sjef Claessen, Maastricht, mode
Stijn Bisscheroux, Amsterdam, interieur- en productvormgeving Ted Noten, Amsterdam, sieraadvormgeving
Tom Frantzen, Amsterdam, interieurontwerp

Het juryrapport staat op internet onder www.limburg.nl 'vormgevingsmanifestatie'.
26-6-2003 16:20