Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 10 september 2003

De toekomst nabij: The Asymptote Experience

27 september 2003 - 18 januari 2004 in Zaal 1

Op 26 september gaat een spectaculaire tentoonstelling open in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). In de grootste zaal van het NAi wordt de komende weken hard gewerkt aan een installatie ontworpen door het in New York gevestigde bureau Asymptote: Rashid & Couture. Deze ruimtelijke installatie is een 1 op 1 voorbeeld van het werk van Hani Rashid en Lise Anne Couture, en tevens de drager van het oeuvre van dit jonge duo.
Voor het eerst ter wereld is het architectonische, virtuele, speculatieve en grafische werk van Asymptote samengebracht. Ook de installaties Flux 3.0 - eerder te zien op de Documenta 11 in Kassel - en de papieren installatie Writing Space zijn in het overzicht opgenomen.

In de reeks installaties in het NAi van, met en over internatonaal bekende architecten (Daniel Libeskind, Thom Mayne / Morphosis, Philip Johnson) is nu gekozen voor vertegenwoordigers van een jongere generatie. Het ontwerp dat Asymptote gaat verwezenlijken in Zaal 1 van het NAi beloofd wederom een spectaculaire ruimtelijke beleving te worden. Dit keer is de opdracht aan Asymptote specifieker gesteld dan de voorgaande tentoonstellingen. Nu is de installatie ook heel duidelijk de drager van het veelzijdige oeuvre van Asymptote. Tot dit oeuvre behoren het virtuele en architectonische ontwerp voor de New York Stock Exchange, het virtuele Guggenheim Museum, het Haarlemmermeerpaviljoen dat op het voormalige Floriade terrein staat, de onlangs in New York geopende kledingwinkel van Carlos Miele en de Steel Cloud, een voorstel voor een multifunctioneel gebouw over de Hollywood Freeway in Los Angeles, waarmee het bureau internationale bekendheid verwierf. Ook in de tentoonstelling opgenomen zijn de door de computer voortgebrachte beelden die in de series I. Scapes, B. Scapes en M. Scapes gevat zijn en tal van vroege projecten.

Visie
In de visie van Rashid en Couture bestaat architectuur niet alleen uit gebouwen en ontwerpen voor gebouwen, maar heeft een veel ruimere definitie. De betekenis van architectuur als een proces waarin visie wordt vertaald in vloeiende bijna niet-substantiële vormen, is de kern van het werk van Asymptote, het bureau dat Rashid en Couture in 1988 in New York oprichtten. De interesse van Asymptote spitst zich toe op het herschrijven en reorganiseren van de constructiesystemen van de architectuur (het concept van architectuur), en niet zozeer in de fysieke aspecten van architectuur. Nadat Asymptote de digitale wereld veroverde, werd nog duidelijker dat gebouwen niet als fysieke objecten moeten worden beschouwd, maar veel meer als beelden (images), merken en lijnen die voor een veranderlijke compositie zorgen. Deze conceptuele ontwerpmethode bindt het speculatieve werk van Asymptote, de digitale ontwerpen, de meubelontwerpen en de gebouwen.

Asymptote in het NAi
Door al dit eigenzinnige werk te tonen, brengt het NAi de diversiteit van het oeuvre van Asymptote voor het voetlicht. Belangrijker is dat het NAi met de tentoonstelling over Asymptote wil laten zien dat architectuur meer kan zijn dan alleen de wens van de opdrachtgever te volgen. Het werk van Asymptote begint met een idee en eindigt in het experiment. Dit proces en de ongewisse uitkomsten kunnen een voorbeeld zijn voor iedereen die met onze ontworpen omgeving te maken heeft.

Publieksdag
Publieksdag: 27 september 2003, 12.00 - 17.00, met lezingen ieder uur van Aaron Betsky, Hani Rashid, Lise Anne Couture, Willem Velthoven en Hans Ullrich Obrist. Ieder uur zijn er bovendien rondleidingen door de tentoonstelling.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van hoofdsponsor TBI en sponsors Veldhoen + Company, Knoll, Ivelin & Graig Robins, Elise & Jeff Jaffe, Lensvelt B.V. en Gemeente Haarlemmermeer.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Asymptote