Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


26/09/03 Prins Johan Friso en Prins Constantijn nieuwe erevoorzitters Prins Claus Fonds

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden volgen vandaag gezamenlijk hun vader op in de functie van Erevoorzitter van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling. De Erevoorzitters zullen de bestuursvergaderingen van het Prins Claus Fonds bijwonen en als volwaardig lid van het bestuur functioneren. De eerste activiteit waarbij de nieuwe Erevoorzitters aanwezig zullen zijn, is de presentatie van een nieuw fonds voor culturele noodhulp onder de naam Cultural Emergency Response op 26 september in het Museum Het Prinsenhof in Delft.

Het Prins Claus Fonds is een platform voor interculturele uitwisseling. Het Fonds kent prijzen toe, produceert en financiert publicaties, ondersteunt culturele initiatieven en stimuleert netwerken op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Gelijkheid, respect en vertrouwen vormen de uitgangspunten voor samenwerking met personen en organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Internationale adviseurs spelen een belangrijke rol als specialist en scout in hun vakgebied en regio. Het bestuur van het Prins Claus Fonds is verantwoordelijk voor het overkoepelend beleid. Het bureau onderzoekt voorstellen tot samenwerking en ontplooit nieuwe activiteiten op het terrein van cultuur en ontwikkeling.

Sinds 1996 zijn er meer dan 600 innovatieve culturele producties in samenwerking met het Prins Claus Fonds tot stand gekomen. Wereldwijd werden 74 Prins Claus Prijzen toegekend aan getalenteerde personen en inspirerende organisaties. Dit jaar zal de prijsuitreiking plaatsvinden op 10 december in het Koninklijk Paleis te Amsterdam.

Het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling werd op 6 september 1996 door de Nederlandse regering als verjaardagsgeschenk aangeboden aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus als blijk van erkenning voor zijn verdiensten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en cultuur.