Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Zaterdag 27 september 2003, Amersfoort

Expositie Kunst tegen seksueel geweld

Op zaterdag 27 september 2003 organiseert de Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling binnen gezin, familie en andere vertrouwensrelaties in het kader van De Dag Tegen Geweld een bijeenkomst bij het beeld `Het geschonden kind in mij' in Amersfoort.

De bijeenkomst in het Juliana van Stolbergplantsoen in Amersfoort begint zaterdag 27 september om 11.00 uur. Het beeld staat aan de kant van de Leusderweg. Tijdens de bijeenkomst zullen Janny van Heerbeek (bestuur VSK) en Anne-Lies van Rhenee (de maakster van het beeld `Het geschonden kind in mij') een korte toespraak houden. Atie Visser zal vervolgens een gedicht voordragen. Tenslotte is er een moment van stilte en de mogelijkheid voor alle aanwezigen om een steentje in het beeld te metselen.

Na de bijeenkomst wordt in het schoolgebouw ROC-ASA Zorg en Welzijn - Leusderweg 34 te Amersfoort de expositie Kunst tegen seksueel geweld geopend. Doel van de expositie is bij te dragen aan de bekendheid van de gevolgen waar slachtoffers van (seksueel) geweld tegen kinderen mee te maken krijgen, en de maatschappij meer te betrekken bij deze problemen. Het tweede doel is een ruimer publiek bekend te maken met de diversiteit aan kunstwerken die kan ontstaan uit een verleden van ervaren seksueel geweld. Het betreft beeldend werk van Tis Ernst (beeldend kunstenaar) lino-sneden en diverse andere technieken, Atie Visser (schilder) acryl op papier en Jannie van de Luijtgaarden (beeldhouwer) kleine beelden van beton, brons, keramiek en speksteen.

De Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling wil elk jaar, op de laatste zaterdag van september, een bijeenkomst houden rond het beeld `Het geschonden kind in mij'. Hiermee willen zij bijdragen aan de mogelijkheid dat slachtoffers en betrokkenen in de openbaarheid het geschonden kind in zichzelf herdenken, terwijl juist openbaarheid en (seksueel) geweld binnen gezin, familie en andere vertrouwensrelaties tegengestelde noties zijn. De Vereniging tegen Seksuele kindermishandeling wil met de bijeenkomst bijdragen aan de maatschappelijke erkenning van (seksueel) geweld tegen kinderen en aan de noodzaak om daar stelling tegen te blijven nemen.

Het beeld `Het geschonden kind in mij' van de kunstenares Anne-Lies van Rhenee werd in 1996 geplaatst in het Juliana van Stolbergplantsoen in Amersfoort als blijvend monument voor kinderen die in verleden, heden en -helaas- in de toekomst slachtoffer waren, zijn en zullen zijn van geweld binnen gezin, familie en andere vertrouwensrelaties.
* Kijk voor meer informatie op: www.v-s-k.nl


---


---

Laatst gewijzigd: 28-08-2003