Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Textiel en confectie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-09-2003

Textiel- en kledingbonden op de bres voor arbeidsomstandigheden wereldwijd

Vakbonden uit alle delen van de wereld, verenigd in de Internationale Federatie van Textiel en Kleding (IFTK), houden van 25 tot en met 27 september in Doorn hun 33e Wereldcongres. Het thema van het congres is Arbeidsomstandigheden wereldwijd en de kwaliteit van de arbeid".

Aan het congres, dat wordt geopend door minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zullen ongeveer negentig afgevaardigden uit alle delen van de wereld deelnemen (Cambodja, Indonesië, Brazilië, Ghana, Marokko, Servië, Bosnië, Kroatië, Roemenië, België, Frankrijk, Spanje, Zwitserland).

Het thema van het congres is gekozen, met het oog op de verstrekkende gevolgen van de globalisering en mondialisering voor de textielindustrie. Door de nieuwe wereldhandelsovereenkomsten (gesponsord door de Wereld Handels Organisatie) kunnen de meeste landen voortaan vrijelijk hun textielproducten exporteren. De internationale concurrentie voor werkgelegenheid is daardoor moordend geworden, vooral in de Derde-Wereldlanden. Veel arme landen bieden hun diensten en arbeidskrachten tegen spotprijzen aan. De gevolgen zijn bekend. Textiel- en schoenenbedrijven, waaronder met name de grote merknamen, verplaatsen hun productie naar die landen. De werknemers moeten daar tegen zeer lage lonen en vaak onder onmenselijke omstandigheden werken.

Vakbonden verzetten zich daartegen. Veel werkgevers en regeringen willen de vakbonden het werken in die bedrijven dan ook onmogelijk maken. De IFTK wil samen met consumenten en mensenrechten-organisaties internationaal strijden voor menswaardige arbeid als basis voor een menswaardig bestaan.

Het congres vindt plaats in SBI-hotel Zonheuvel, Amersfoortseweg 98, Doorn.

Voor nadere informatie
of 06-53695399

Houten, 23 september 2003

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan, CNV BedrijvenBond
030-6348210 (kantoor)