Ministerie van Defensie


Presentatie in Museum Bronbeek

26-09-2003

De conservator van Museum Bronbeek, drs. D.W. Staat, zal op zondagmiddag 28 september van 14.00 tot 15.30 uur interessante voorwerpen uit de depots van het museum belichten. In zijn presentatie vertelt hij wetenswaardigheden over materiaal, geschiedenis, gebruik en restauratie van de getoonde objecten.

Museum Bronbeek heeft een vaste tentoonstelling, die voornamelijk aan de hand van uniformen, wapens en schilderijen een beeld geeft van de geschiedenis van het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Deze expositie omvat echter maar een klein deel van de totale museumcollectie. Die bestaat uit circa 30.000 voorwerpen, waarvan negentig procent opgeborgen is in depots. Zo bezit het museum bijvoorbeeld een rijk gevarieerde verzameling krissen en tientallen Indische landschapsschilderijen. Het zou niet zinvol zijn om deze alle ten toon te stellen. Bovendien ontbreekt het daarvoor aan ruimte.

In thematische wisseltentoonstellingen wordt wel gebruikt gemaakt van de collecties in de depots, maar die organiseert het museum komende jaren weinig. De meeste energie besteedt het tot 2005 namelijk aan het wegwerken van de achterstand in restauratie en conservering. De presentatie op 28 september biedt een gelegenheid om toch te genieten van het verborgen deel van de collectie. De toegangsprijs voor de presentatie inclusief museumentree bedraagt 7 euro.

Adres: Museum Bronbeek, Velperweg 147 Arnhem.