Politie Groningen

Persberichten zondag 28 september 2003

Provincie Groningen 28-09-2003 -

Muntendam: agressieve man aangehouden
Aan het Julianaplein in Muntendam heeft de politie zaterdagavond een 20-jarige man uit Veendam aangehouden. De man bevond zich in een jeugdsoos waar politiemensen een controle uitvoerden. Onmiddellijk na binnenkomst van de agenten begon de verdachte hen uit te schelden en maakte slaande bewegingen naar één van de politiemensen. Er ontstond een handgemeen tussen de agenten en de verdachte die zich hevig verzette tegen zijn aanhouding. Pas na gebruik van pepperspray gelukte het de politiemensen de verdachte te overmeesteren. Hij werd geboeid meegenomen naar het politiebureau. De man is ingesloten voor verhoor. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor belediging en bedreiging.

Oude Pekela: dronken automobilist rijdt door na ongeval De politie heeft zaterdagavond aan de Schipperswijk in Oude Pekela een 29-jarige man uit Nieuwolda aangehouden. De man reed in een auto over de Provinciale Weg in Oude Pekela. Vermoedelijk tengevolge van het bedienen van een Cd-speler raakte de man de controle over zijn auto kwijt en botste tegen een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 56-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela. Alhoewel zijn auto forse schade opliep reed de verdachte na het ongeval door. Hij werd opgemerkt door een politieman die de auto van de verdachte volgde. Na een korte zoekactie werd de auto aangetroffen bij een woning aan de Schipperswijk. In bosschages rond de woning werd de bestuurder gevonden. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De man werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar werd bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.42 promille vastgesteld. De verdachte is na verhoor heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur opgelegd. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd. De auto van de vrouw uit Nieuwe Pekela liep aanzienlijke schade op. De vrouw raakte niet gewond.

Scheemda: bromfietspassagier gewond
Een 16-jarige vrouw uit Scheemda is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een éénzijdig verkeersongeval op de Haven Zuidzijde in Scheemda. Het slachtoffer reed als passagier mee op de brommer van een 16-jarige jongen uit Winschoten. Die raakte vermoedelijke door losliggende straattegels de controle over zijn bromfiets kwijt en kwam te vallen. Zijn passagier liep lichte verwondingen op en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De bromfietser zelf kwam met de schik vrij.

Delfzijl: mannen aangehouden
In een sportschool aan de Skagerrak in Delfzijl heeft de politie zaterdagmiddag twee mannen in de leeftijd van 20 en 22 jaar, beiden uit Delfzijl aangehouden. De mannen werden door een medewerkster van de sportschool aangesproken over de huisregels. Eén van hen bleek tevens niet in het bezit te zijn van een betalingsbewijs. De verdachten werden hierop kwaad en bedreigde de medewerkster (39) met de dood en met mishandeling. De vrouw waarschuwde de politie. Agenten hielden de mannen aan namen hen mee. Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Bedum: fietser gewond bij ongeval
Aan de Wolddijk in Bedum raakte zaterdagmiddag een 79-jarige fietser uit Bedum gewond. De man werd rijdend op zijn fiets ingehaald door een auto, bestuurd door een 81-jarige vrouw ook uit Bedum. Tijdens de inhaalmanoeuvre werd de fietser door de rechterbuitenspiegel van de auto geraakt. De man verloor zijn evenwicht en kwam te vallen. Hij liep een hoofdwond op en is door een ambulance voor behandeling naar een dokter gebracht.

Appingedam: snelheidscontrole
De politie heeft zaterdagmiddag een snelheidscontrole gehouden aan de Provinciale Weg N360 in Appingedam. Daarbij werd van 876 voertuigen de snelheid gemeten. Vier automobilisten reden harder dan de ter plaatse geldende maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 95 km.

Groningen: openlijke geweldpleging
Drie jongens in de leeftijd van 19, 20 en 21 jaar, alle uit Groningen en Tolbert zijn zaterdagnacht door de politie aangehouden aan de Grote Markt in Groningen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. Aan de Onnemaheerd in Beijum werd door de getuigen gezien dat de verdachten een ruit van een woning vernielden. Ze stapten kort daarna in de nachtbus en konden op basis van signalementen aan de Grote Markt worden opgepakt. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: inbreker betrapt
Bij een woning aan de Uranusstraat in Groningen heeft de politie zaterdagavond een 26-jarige man uit Groningen aangehouden. Buren hoorden lawaai in de woning waarvan de bewoners niet thuis waren. Ze waarschuwden de politie en agenten zagen een man in de woning. Toen de politiemensen het huis met een sleutel van de buren binnengingen vluchtte de verdachte aan de achterkant de woning uit. Daar liep hij recht in de armen van twee politiemensen. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor onderzoek en verhoor.

Groningen: man gooit moeder van trap
In een woning aan de Schelfhoutstraat in Groningen heeft de politie zaterdagavond een 26-jarige man uit Groningen aangehouden. De man verdacht van mishandeling van zijn 55-jarige moeder. Tussen beide ontstond een handgemeen na een woordenwisseling. Daarbij gooide de verdachte zijn moeder van de trap. De vrouw liep verwondingen op aan het hoofd en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De zoon is ingesloten voor verhoor.

Groningen: fietsster gewond
Een 61-jarige vrouw uit Groningen is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval aan de Petrus Campersingel in Groningen. De vrouw fietste op de kruising met het Hanzeplein door een rood verkeerslicht en kwam in botsing met een andere fietser, een 34-jarige man uit Groningen. De vrouw kwam te vallen en brak een been. Ze is naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: man aangehouden
De politie heeft zondagmorgen in de Poelestraat in Groningen een 24-jarige man uit Den Haag aangehouden. De man beledigde in het voorbijgaan enkele passerende vrouwen door ten overstaan van zijn broek te laten zakken. Ook schold de man de vrouw uit en greep één van hen bij de keel. De verdachte is op aanwijzing van de vrouwen aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: agressieve man dreigt met knuppel
Wegens bedreiging en belediging heeft de politie zondagmorgen in de Poelestraat in Groningen een 23-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wilde enkele vrienden een café binnen maar werd in verband met de aanstaande sluiting op dat moment van de kroeg geweigerd. De verdachte werd daardoor boos, begon te schelden en haalde een houten knuppel tevoorschijn waarmee hij slaande bewegingen maakte naar portiers van de horecagelegenheid. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd aangehouden. Hij is ingesloten. Een vriend van de verdachte, een 20-jarige Groninger bemoeide zich met de aanhouding. Hij weigerde zich te verwijderen en schold politiemensen uit. Ook deze man is aangehouden en naar het bureau gebracht. Na verhoor is hij aangehouden.

Groningen: mannen aangehouden
In de Peperstraat in Groningen heeft de politie zaterdagnacht een 23-jarige man uit Groningen en een eveneens 23-jarige man uit Zuidwolde aangehouden. De Groninger stond te plassen tegen de gevel van een restaurant en kreeg daarvoor een bekeuring. De man gaf een valse naam op en werd aangehouden. Eén van zijn vrienden, de man uit Zuidwolde, bemoeide zich met het politieoptreden en belaagde een politieman. Omdat hij weigerde daarmee op te houden werd ook hij aangehouden. De man verzette zich tegen de aanhouding en kon na het gebruik van pepperspray worden overmeesterd. Beide verdachte zijn naar het politiebureau gebracht en na verhoor heengezonden. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: dronken automobilist aangehouden
Wegens rijden onder invloed heeft de politie zaterdagavond aan de Bekemaheerd in Groningen een 23-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. In burger surveillerende politiemensen zagen de man in zijn auto rijden, terwijl hij met hoge snelheid door de wijk Beijum reed. De agenten volgden de man die met snelheden van tussen 80 en 100 km per uur reed, waarbij hij enkele keren bijna uit een bocht vloog. Toen de man stopte werd hij staande gehouden. Hij bleek te hebben gedronken en werd meegenomen naar het bureau. Daar werd 1.57 promille alcohol gemeten. De verdachte is na verhoor met een rijverbod van 8 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is, mede vanwege het rijgedrag van de man, door de politie ingevorderd.

Groningen: man met XTC aangehouden
Een 32-jarige man uit Groningen is zaterdagavond door de politie aangehouden in de Pappengang in Groningen. De man plaste tegen een gevel. Hij kreeg daarvoor een boete maar gaf onjuiste persoonsgegevens op. Hij werd aangehouden waarbij de politie in de kleding van de man een 10-tal XTC-pillen aantrof alsmede een kleine hoeveelheid cocaïne De man is naar het bureau gebracht en voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. De drugs zijn in beslag genomen

Groningen: actievoerders aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag twee mannen en een vrouw aangehouden in de Martinitoren in Groningen. De drie voerden middels het uithangen van een spandoek en het met kettingen afsluiten van de tweede trans van de toren, actie tegen Nederland en de Verenigde Staten aangaande het beleid ten aanzien van Colombia. De drie weigerden ook na vordering van de torenwachter de Martini te verlaten waarop ze werden aangehouden, nadat politiemensen de kettingen hadden losgeknipt. Na verhoor aan het politiebureau zijn de verdachten heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt voor lokaalvredebreuk en voor overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Groningen: man beroofd
Een 27-jarige man uit Groningen is zaterdagmiddag aan de Spilsluizen in Groningen beroofd van zijn portemonnee en zijn mobiele telefoon. De man stond te bellen toen hij van achteren werd beetgepakt door een man die hem met een mes bedreigde. De dader was in gezelschap van een andere man en beide bedreigden het slachtoffer en eisten geld en de GSM van het slachtoffer. Die gaf hier aan toe en de verdachten vluchtten op een fiets met het mobieltje van het slachtoffer en zijn portemonnee met enkele tientallen euros. De politie stelt een nader onderzoek in.