Politie Midden- en West Brabant

Ongeval Amercentrale (28/09)

Geertruidenberg, zondag 28 september 2003

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 september 2003 heeft even na
01.00 uur op de Amercentrale een ernstig bedrijfsongeval plaatsgevonden. Hierbij waren acht personen van externe bedrijven betrokken. Eén van hen is rond 03.55 uur op 47 meter hoogte bevrijd en met niet levensbedreigende verwondingen overgebracht naar het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout en daar ter observatie opgenomen. Hulpverleners hebben om ± 08.15 uur een tweede slachtoffer in veiligheid gebracht. Dit slachtoffer is overgebracht naar het Amphia Ziekenhuis (Molengracht te Breda).Op dit moment wordt er actie ondernomen om een derde gesignaleerd slachtoffer te bevrijden. De overige vijf slachtoffers probeert men te lokaliseren.

Het ongeval gebeurde doordat tijdens onderhoudswerkzaamheden in de stoomketel van eenheid 9 van de centrale een steiger instortte. Twee ploegen van vier personen waren op verschillende hoogtes bezig om de binnenwand van de stoomketel te gridstralen. De steiger was in de 85 meter hoge ketel opgebouwd tot 65 meter hoogte en is vermoedelijk van onderaf ingezakt. Daardoor bevindt de bovenste steigervloer zich nu op een hoogte van 47 meter. Door de grote hoeveelheid ingestort steigermateriaal en vloerdelen is het voor de hulpverleners moeilijk om zicht te krijgen op de locatie van de slachtoffers. De instabiliteit van het ingezakte materiaal bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden aanzienlijk.

De situatie in de ketel wordt verkend door abseilers van de politie die zich laten afzakken in de ketel. Zij worden hierbij ondersteund door technische mensen van het steigerbouwbedrijf. Tevens zijn enkele "mangaten" geopend. Hierdoor kon het tweede slachtoffer voorzien worden van drinken en een portofoon om de hulpverleners informatie te geven over zijn plaats en situatie. Daarnaast probeert men op deze wijze actuele informatie te verkrijgen over de overige slachtoffers.

De hulpverlening kwam zeer snel tot stand. Naast de bedrijfsbrandweer is ook de lokale brandweer van Geertruidenberg en Drimmelen ter plaatse. Er is een verbindingscommando-eenheid ingezet evenals een geneeskundige- en zogenoemde sigma-eenheid. Eveneens is een trauma-helicopter standby voor medische hulpverlening. In de ziekenhuizen in de regio zijn 6 intensive care-bedden voor de opvang van slachtoffers gereserveerd.

Meer informatie:

U wordt op de hoogte gehouden na de persconferentie van 12.30 uur