Nederlandse Hartstichting

Nederland komt in beweging op Wereld Hartdag 28 september 2003

HartsTocht en LijfReis in Naturalis te Leiden Nederland komt in beweging op Wereld Hartdag 28 september 2003 5-9-2003
Zondag 28 september 2003 is door de Wereld Hartfederatie uitgeroepen tot Wereld Hartdag. In 151 gemeenten zal onder de naam Hartstocht een sportieve wandeling of een stads- en natuurwandeling worden georganiseerd. Dit initiatief van de Nederlandse Hartstichting, dat voor de vierde keer plaatsvindt, zet mensen aan tot meer bewegen. Ambassadeur van de Hartstocht, Jochem Uytdehaage: 'Een goede leefstijl is een grote plus voor het hart en bovendien is sporten gezond en leuk om te doen. Veel hart- en vaatziekten zijn te voorkomen met een gezonde leefstijl.'

Een half uur per dag bewegen versterkt de spieren, verlaagt het cholesterolgehalte en heeft een bloeddrukverlagend effect. Onlangs is duidelijk geworden dat de duur en intensiteit van het bewegen samenhangen. Wie intensiever beweegt (bijvoorbeeld hardlopen, wielrennen of sporten), heeft aan een kwartier per dag voldoende. Wie minder intensief beweegt (zoals rustig wandelen) doet er verstandig aan dit een uur per dag te doen. Het is wel belangrijk om minimaal 5 dagen per week voldoende te bewegen, en liefst zelfs elke dag.

Sportief wandelen
De sportieve versie van de Hartstocht start op 185 locaties in het land. In samenwerking met sport- en gezondheidscentra, begeleiders Sportief Wandelen, trainers Hart In Beweging, fysiotherapeuten en atletiek- en gymnastiekverenigingen wordt er een training Sportief Wandelen of een fitloop gehouden. Deze sport is bijzonder geschikt om aan de conditie te werken als je niet getraind bent. De training duur ongeveer een uur. Deelname kost EUR 2,50 voor volwassenen en EUR 1,- voor kinderen tot 12 jaar. Tien gemeenten beschikken over een veilige loop-/wandelroute die de Hartstichting met de KNAU heeft opgezet. Het parcours leent zich prima voor een Harstocht die trimmers, joggers en wandelaars op eigen gelegenheid kunnen maken.

Stads- en natuurwandelingen
Voor de liefhebbers van architectuur en natuur bieden 24 VVV's speciaal voor Wereld Hartdag hun stads- en natuurwandelingen aan. Deze wandelingen zijn met of zonder gids af te leggen. Deelnamekosten bedragen EUR 5,- (met gids) of EUR 3,50 (zonder gids). De Nederlandse Spoorwegen stelt vijf van haar kortere routes beschikbaar die van station tot station door natuurgebieden gaan. Deze routes zijn onderdeel van het net van Lange-Afstand-Wandelpaden, dat wordt gecoördineerd door het Wandelplatform-LAW.

Organisatie
De Hartstocht is een initiatief van de Nederlandse Hartstichting en wordt ondersteund door EFAA, Fit!Vak, HIB, KNAU, KNGU, NISB en PhysioMediair.
Informatie over deelnemende organisaties is te vinden op de website www.hartstichting.nl