Gemeente Rotterdam

Nr. 40
24 september 2003

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 28 september

t/m 4 oktober 2003

Burgemeester Opstelten met Regionaal College
naar Kent en Baltimore
Burgemeester mr. Ivo Opstelten maakt van 28 september tot zaterdag 4 oktober met het regionaal college van burgemeesters van Rotterdam-Rijnmond en vertegenwoor-digers van het politiekorps Rotterdam Rijnmond een studiereis naar Kent en Baltimore. De reis staat in het teken van informatiesturing binnen het korps. In beide steden krijgen de deelnemers presentaties over de werkwijze van de politiekorpsen en de bestuurlijke context. Ook staat een aantal werkbezoeken, onder meer aan probleemdistricten, op het programma. (Voor meer informatie: politie Rotterdam Rijnmond, Linda Molenaar, tel. 010 - 274 00 41)

Wethouder Bolsius enquêteert bezoekers Zuidplein
Wethouder Wijken en Buitenruimte Lucas Bolsius enquêteert samen met deelraadvoorzitter Dick Lockhorst van Charlois op maandag 29 september om 11.00 uur bij de toegangspoortjes van de RET op het metrostation Zuidplein, bezoekers van het Zuidplein. De gehele maand september wordt in het Hart van Zuid onderzoek gedaan naar de gevoelens van bezoekers van het Zuidpleingebied over de veiligheid en de mate waarin ze overlast ervaren. Tevens wordt onderzocht of de vele verschillende acties van de afgelopen tijd hebben bijgedragen aan de verbetering van de veiligheid en overlast. (Voor meer informatie: Consonant Communicatie, Jordie van de Heuvel, tel. 010 - 436 37 99)

Wethouder De Faria woont 'Rotterdam is OK' bij
Wethouder Rabella de Faria (o.m. Veiligheid) woont op maandag 29 september in het oude Luxortheater aan de Kruiskade de manifestatie 'Rotterdam is OK' bij, die om 14.00 uur begint met inloop in de foyer. De manifestatie met informatie, zang, muziek, (break)dance en theater is een activiteit van de Stichting Meld Geweld in het kader van de Dag tegen Geweld. Het publiek is tijdens Rotterdam is OK niet alleen toeschouwer, maar ook actief deelnemer. Presentator Peter Schuiten interviewt de wethouder aan het begin van het programma om ca. 14.30 uur. Na de pauze steekt wethouder De Faria en haar Vlaardingse collega B.E. van der Velde elk een fakkel aan, die door tien leerlingen van de Groen van Prinsterenschool in estafette worden gebracht naar het Monument van Bezinning tegenover Station Vlaardingen Oost. Daar is in januari 2000 Daniël van Cotthem vermoord. Daniël is een leerling van deze school geweest. Aan het slot van de bijeenkomst reikt wethouder De Faria de eerste OK-certificaten uit. (Voor meer informatie: Stichting Meld Geweld, tel. 010 - 417 38 68)

Wethouder Janssens bij start bouw
interim-locatie Erasmus Medisch Centrum
Wethouder Nico Janssens is op maandag 29 september één van de sprekers tijdens de startceremonie voor de bouw van het interim-gebouw van het Eramus Medisch Centrum, die om 16.15 uur begint plaats in het Erasmus MC aan het Dr. Molenwaterplein 40. Het slaan van de palen voor dit gebouw markeert de start van het vrijwel volledige (ver)nieuwbouwproces van het Erasmus MC, dat zich in de komende twee decennia op de locatie Rotterdam Hoboken zal voltrekken. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft om 16.30 uur het officiële startschot voor de bouw. Daarna spreekt wethouder Janssens een korte toespraak uit over de waarde van een groot medisch centrum als het Erasmus MC voor de stad Rotterdam. (Voor meer informatie: Paul Tissingh, Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 35 15 of mob. 06 - 510 747 91)

Wethouder Van der Tak opent nieuwbouw Amerikaanse school Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) opent op dinsdag 30 september om 16.45 uur de nieuwbouw van de Amerikaanse school (American International School Rotterdam) aan de Verhulstlaan in Hillegersberg. Er is een extra etage op de school gebouwd om de nieuwe High School te accommoderen. De leerlingen kunnen nu doorstromen naar deze school, zodat ze niet langer in Den Haag hun High School opleiding hoeven te volgen. (Voor meer informatie: OBR, Gerard van Winkelhoff, tel. 010 - 489 60 26)

Wethouder De Faria met commissie naar Hamburg
Wethouder Rabella De Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op 1 en 2 oktober deel aan de reis van de commissie voor Bestuur en Veiligheid naar Hamburg. Er zijn ontmoetingen georganiseerd op bestuurlijk, op uitvoerend en op handhavend niveau. Ook zijn er presentaties gepland op het gebied van prostitutiebeleid, verslavingsbeleid, jeugdcriminaliteit e.d. De wethouder zal ook een aantal locaties bezoeken. (Voor meer informatie: Ingeborg Hoogveld, Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 26 52)

Wethouder Van der Tak opent E-centrum Mevlana Moskee Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) opent op woensdag 1 oktober om 12.00 uur het E-centrum van de Mevlana Moskee aan het Mevlanaplein 1. Het E-centrum is één van de activiteiten van de Mevlana Jongeren Vereniging, een organisatie die zich richt op de behoeften van de allochtone jongeren in de wijken Bospolder- Tussendijken, Spangen, Nieuwe Westen en Delfshaven. Hier gaat het dan vooral om jongeren van Turkse, Marokkaanse en Pakistaanse afkomst in de leeftijdscategorie van 10 tot en met 27 jaar. In het E-centrum kunnen naast deze jongeren ook volwassenen terecht, zowel de ouders van de jongeren als mensen die nog onvoldoende Nederlands spreken om elders een cursus computergebruik te volgen. (Voor meer informatie: V.H. Guler, tel. 06 - 249 919 59)

Wethouder Hulman opent Rotterdamse Kinderboekenweek Cultuurwethouder Stefan Hulman opent op woensdag 1 oktober om 14.00 uur in het Plaswijckpark aan de Ringdijk 20 de Rotterdamse Kinderboekenweek, die van 1 - 10 oktober wordt gehouden. De Rotterdamse Kinderboekenweek is een onderdeel van de landelijke week, die dit jaar als thema heeft 'Diep in het bos'. De Rotterdamse week is een samenwerkingsverband van verschillende Rotterdamse instellingen die aandacht aan kinderboeken en het thema besteden. Vaste partners zijn Donner, het Centrum voor Educatieve Dienstverlening en de Bibliotheek Rotterdam. In verband met het thema doen dit jaar het Plaswijckpark, het Natuurmuseum, de kinderboerderijen en Arboretum Trompenburg mee. Ze zorgen voor tien dagen activiteiten en hebben een poster, een folder en een eigen website (www.rotterdamsekinderboekenweek.nl) ontwikkeld. (Voor meer informatie: Bibliotheek Rotterdam, Cora König, tel. 010 - 281 61 29)

Wethouder Bolsius stelt nieuw fietspad Pernis in gebruik Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) stelt op woensdag 1 oktober om 16.00 uur nabij de Radarpost aan het Pernisse Hoofd samen met portefeuillehouder Cindy van der Schee van de Wijkraad Pernis het pad langs de Pernisse Waterkant officieel in gebruik. Het pad wordt weer in gebruik genomen nadat in 2002 grootschalige ondergrondse kabelwerkzaamheden zijn verricht. Voor deze werkzaamheden moesten zowel het voetpad als het fietspad en een groot gedeelte van de groenvoorziening worden verwijderd. Nu ligt over de gehele lengte van de Pernisse waterkant een geheel nieuw en geasfalteerd fietspad. (Voor meer informatie: Wijkraad Pernis, Janny van Wingerden-Grinwis, tel. 010 - 295 48 48)

Wethouder Van der Tak geeft startsein Poort tot Succes Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) geeft op donderdag 2 oktober om 12.00 uur bij Sezer Consult aan de Coolsingel 57 - 63 het startsein voor het project 'Poort tot Succes'. Voor het project heeft Sezer Consult 22 oudkomers geworven, die een speciaal inburgeringtraject van een jaar wordt aangeboden. Sezer wil een broedplaats creëren voor oudkomers, waardoor zij kunnen participeren in de snel veranderende samenleving. Op 6 oktober start de cursus Nederlandse taal, als eerste onderdeel van 'Poort tot Succes'. (Voor meer informatie: Cemile Sezer, projectmanager, tel. 010 - 477 27 27)

Wethouder Van der Tak geeft aftrap SISA-presentatie Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) geeft op donderdag 2 oktober om 14.00 uur in het perscentrum van het Maasgebouw in de Kuip de aftrap voor de presentatie van het signaleringssysteem van het Stedelijk Instrument Sluitende Aanpak (SISA). Het systeem moet voorkomen dat organisaties werken met jongeren met risicogedrag zich los van elkaar met dezelfde jongere bezighouden. Het SISA-signaleringssysteem wordt gevoed door Politie, Onderwijs, Sociale Zaken en deelgemeenten. Via het systeem worden 'dubbels' gesignaleerd in de hulpverlening en daarna afspraken gemaakt over de te volgen trajecten. Voor de presentatie zijn leiding-gevenden en beleidsmakers van de 45 grootste gemeenten, de provincie en politie en justitie uitgenodigd. (Voor meer informatie: dienst Stedelijk Onderwijs, Lonny Derwort, tel. 010 - 891 44 43)

Wethouder Pastors slaat eerste paal in Provenierswijk Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) verricht op donderdag 2 oktober om 16.00 uur de officiële eerste handeling voor de start van de bouw van het project Degekamp. Het gaat om de bouw van 17 koopwoningen en 1 atelierruimte op de hoek van de Pieter de Raadstraat en de Jacob Loistraat in de Provenierswijk. (Voor meer informatie: Arne Verschoor, gebr. Verschoor, tel. 010 - 416 92 11)

Wethouder Van der Tak bij Open Dag SVOR nieuwe stijl Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) houdt op vrijdag 3 oktober om 15.00 uur een toespraak bij de Open Dag van de Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond (SVOR) aan de 's Gravendijkwal 28. Aanleiding voor de Open Dag is de verhuizing naar de nieuwe ruimte, in het voormalige gebouw van de HES, op de vierde etage. Ook heeft de SVOR zijn werktaken uitgebreid. Tijdens de openingsbijeenkomst schrijft de directeur van de SVOR, de heer I. Salman, symbolisch de eerste cursist in voor de taalcursus. Na een plenaire discussie volgt een rondleiding in de nieuwe ruimte en een cultureel programma. (Voor meer informatie: SVOR, tel. 010 - 233 04 37)

Wethouder De Faria neemt alternatieve nota dierenwelzijn in ontvangst Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op zaterdag 4 oktober (werelddierendag) om 15:00 uur de Neptunus Businessclub van het Honkbalstadion aan de Abraham van Stolkweg de alternatieve nota dierenwelzijn in ontvangst. De nota is opgesteld door een aantal politieke partijen uit de Rotterdamse gemeenteraad en door 12 instellingen die actief zijn op het gebied van dierenwelzijn. Voor de uitreiking is er vanaf 14.00 uur een forum over dierenwelzijn. Het naastgelegen dierenasiel aan de Abraham van Stolkweg is van 10:00 tot 17:00 uur geopend voor geïnteresseerden. In het asiel presenteren zich diverse dierenwelzijn organisaties. (Voor meer informatie: Peter Buisman, tel. 010 - 456 10 00 / 06 - 44 360 156)

Openbare commissievergaderingen

Alle openbare commissievergaderingen worden gehouden in het Stadhuis.

Middelen 2 oktober 09.30 uur Kamer 7
Sport en Cultuur 2 oktober 14.00 uur Kamer 7

noot voor de redactie/