Gemeente Leiden

Persbericht

Herfstwandeling Heempark Leiden

Publicatiedatum: 24 september 2003

De maandelijkse publiekswandeling in het Heempark van Leiden heeft deze maand als thema Zaden op Reis. De wandeling vindt plaats op zondag 28 september om 14.00 uur. De start is op de binnenplaats van het Heempark aan de Oegstgeesterweg. Deelname aan de wandeling en toegang tot het park zijn gratis. De maandelijkse excursies worden georganiseerd door de afdeling Natuur- en milieueducatie en het IVN (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie).

Tijdens de excursie komen bezoekers meer te weten over de reis die zaden moeten maken om komend voorjaar uit te kunnen groeien tot een nieuwe plant of boom. In de loop van de evolutie hebben planten verschillende slimme manieren ontwikkeld om ervoor te zorgen dat hun zaden zover mogelijk verspreid worden. Dat is nodig om de soort in stand te houden. In deze periode - het einde van de zomer- beginnen de meeste zaden aan hun reis.

Zaden op reis

Sommige zaden reizen via de maag van een vogel. Om op deze manier te kunnen reizen moeten zaden er niet alleen smakelijk uitzien, ze moeten dat ook echt zijn, anders worden ze weer uitgespuugd. Andere zaden worden verspreid door de wind. Deze zaden hebben een soort parachute waardoor ze met behulp van de wind heel ver weg kunnen komen. En sommige zaden kunnen ook drijvend op het water een flink stuk reizen.

Er zijn ook zaden die zich op bijzondere manieren laten verspreiden: door in de vacht van voorbijlopende dieren of aan kleren te blijven hangen of door zich te laten meedragen door mieren.

Herfst in het Heempark

In deze periode is te zien hoe de natuur in het Heempark zich voorbereidt op de herfst. Bladeren beginnen te verkleuren, bijen halen het laatste stuifmeel uit de klimop, veel bloemen zijn bijna uitgebloeid, de bessen krijgen mooie herfstkleuren en hier en daar zijn alweer paddestoelen te zien.

Het Heempark is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot en met 17.30 uur en op zondag van 14.00 tot en met 17.00 uur. Het Heempark ligt aan de Oegstgeesterweg.

Deze pagina is gewijzigd op 25-09-2003