Time : 4:38:37 PM
Date : Friday, September 26, 2003
Sender Name: AGIM/AVGI

Wereld Hart Dag: pharma.be vraagt aandacht voor preventie

Naar aanleiding van de Wereld Hart Dag op 28 september, die dit jaar focust op vrouwenharten, benadrukt pharma.be, de vereniging die de geneesmiddelenindustrie vertegenwoordigt, het belang van primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten door toediening van geneesmiddelen. Een doorgedreven primaire en secundaire preventie bij cardiovasculair lijden verminderen het sterftecijfer en hebben een aanzienlijke invloed op het ziektecijfer en de uitgaven in andere sectoren van de gezondheidszorg.

In het kader van een correct geneesmiddelenbeleid, dat rekening houdt met de toegevoegde waarde van de geneesmiddelen, zijn het juist die effecten die pharma.be consistent beklemtoont: preventie, snelle toegang tot nieuwe geneesmiddelen voor de patiënten, preventie van bijkomende ziektebeelden, en - uiteindelijk - minder uitgaven inzake gezondheidszorg.

In België overlijden jaarlijks 40.000 mensen ten gevolge van hart- en vaatziekten. Bij de grote meerderheid van de patiënten die overlijden door hart- en vaatziekten is minstens één van de vier belangrijkste risicofactoren aanwezig: roken, diabetes, te hoge
bloedcholesterolwaarden en verhoogde bloeddruk.

Een eerste aanbeveling is ongetwijfeld een gezonde levensstijl. Meer lichaamsbeweging is een aanrader voor alle leeftijdsgroepen en patiënten met een hoog risico verdienen bijzondere begeleiding. Daarnaast zijn een gezonde voeding met oog voor het lichaamsgewicht en rookstop essentieel.

pharma.be vestigt de aandacht op het belang van primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten. Bij primaire preventie gaat het, in geval van hart- en vaatziekten, om het voorkomen van een eerste cardiovasculair of cerebrovasculair incident. Bij de secundaire preventie gaat het erom, bij mensen die reeds een hart- en vaatprobleem hadden, een tweede incident te voorkomen.

Verschillende internationale studies tonen aan dat - naast een verhoogde bloeddruk - het risico op cardiovasculaire aandoeningen toeneemt met een stijgend cholesterolgehalte. Ondanks de gunstige effecten, die bewezen werden door talrijke studies, blijven die risicofactoren onderbehandeld.

Primaire en secundaire preventie verminderen het voorkomen van cerebrovasculaire aandoeningen (afsluiting van een bloedvat in de hersenen door een bloedprop), coronaire hartziekten (aantasting van de kransslagaders) en hartinfarct (zuurstoftekort ter hoogte van de hartspier). Dit zijn aandoeningen die sterk invaliderend zijn en intensieve medicamenteuze behandeling en vaak langdurige ziekenhuisopnames vergen, en een belangrijke meerkost betekenen voor de gezondheidszorg.

Vanuit preventief oogpunt worden medicijnen soms te weinig gebruikt. Bij aandoeningen zoals suikerziekte, verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte gebeurt de diagnose soms laattijdig, of is de behandeling onvoldoende, en zijn de gevolgen onherroepelijk. Daarnaast kan bij patiënten met chronische aandoeningen zoals verhoogde bloeddruk en suikerziekte de therapietrouw worden verbeterd: het blijft van het grootste belang de behandeling stipt op te volgen, zoniet zijn er risico's op onderbehandeling en ernstige complicaties.

pharma.be benadrukt het belang van een correct geneesmiddelenbeleid en -gebruik, los van louter budgettaire overwegingen, met oog voor de toegevoegde waarde van een geneesmiddel.

Enkele cijfers

*Het aantal overlijdens bij vrouwen door cardiovasculaire aandoeningen ligt tweemaal zo hoog als de overlijdens door kanker, en meer dan tienmaal zo hoog als de overlijdens door borstkanker. Volgens de American Heart Association kampt één vrouw op vijf met een hart- of vaatziekte. Eén vrouw op twee loopt het risico te sterven aan een cardiovasculaire of cerebrovasculaire aandoening .
*Belgische gegevens tonen aan dat ischemische hartaandoeningen (ziekten waarbij zuurstoftekort optreedt ter hoogte van het hart) de eerste doodsoorzaak vormen bij mannen. Voor vrouwen staan cerebrovasculaire aandoeningen en hartinsufficiëntie (verzwakking van de hartspier) op kop. Van de 27.945 overlijdens die zich in 2000 voordeden bij vrouwen in het Vlaams Gewest was 41 % toe te schrijven aan hart- en vaatziekten, 12 % aan coronaire hartaandoeningen. Bijna driekwart (73 %) van de sterfgevallen deden zich voor na de leeftijd van 75 jaar en 47 % daarvan hadden hart- en vaatziekten als oorzaak.
*Tot de leeftijd van 50-60 jaar doen vrouwen het beduidend beter inzake de risicofactoren zoals arteriële hypertensie, verhoging van het bloedcholesterolgehalte en obesitas. Op oudere leeftijd komen die risicofactoren frequenter voor, en beduidend vaker bij vrouwen dan bij mannen.

*Patiënten met diabetes hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Het daaraan gekoppelde risico zou bij vrouwen zwaarder doorwegen dan bij mannen.

*De resultaten van de recente Oxford Heart Protection Study (HPS), die onder meer 5.082 vrouwen omvatte met een hoog risico voor hartlijden en cerebrovasculaire aandoeningen, toont aan dat simvastatine de morbiditeit en de mortaliteit doet dalen, ongeacht het cholesterolniveau. De resultaten van de HPS-studie tonen aan dat vrouwen behandeld met simvastatine genieten van een risicoreductie op vaatziekten van op zijn minst één derde.

*Volgens internationale, Europese en nationale aanbevelingen, is de secundaire preventie bij hart-en vaatlijden een prioriteit. De EUROASPIRE-II studie (Eur. Heart. J. 2001:22:554) uitgevoerd in 15 Europese landen, waaronder België, analyseerde de klinische praktijk (1997- 1999) in relatie tot primaire en secundaire preventie van coronaire hartziekte. Volgens de resultaten van de EUROASPIRE-II enquête wordt minder dan de helft van de patiënten die beantwoorden aan de behandelingscriteria voor secundaire preventie behandeld met een cholesterolverlagend middel of statine. 58 % van de "coronaire patiënten" had een totaal cholesterol hoger dan 190 mg/dl. Ongeveer de helft van de patiënten bereikte de streefwaarden voor totaal cholesterol niet na behandeling. Bijna één op vier kreeg geen cholesterolverlagende behandeling. België staat met deze cijfers laatste in rij. Dit was in hoofdzaak te wijten aan de omstandigheid dat de medische inzichten rond goed gebruik van cholesterolverlagende middelen geëvolueerd zijn, hetgeen leidde tot een discrepantie met de geldende terugbetalingsvoorwaarden. Om die reden werd een groepsgewijze herziening van de terugbetalingsvoorwaarden voor deze middelen ingezet, en wordt thans uitgekeken naar de beëindiging van die procedure door de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Rudy Demotte, zodat de terugbetalingsvoorwaarden opnieuw op één lijn komen met de huidige medische inzichten inzake goed gebruik van deze middelen.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met Moniek Delvou, Directeur Communicatie van pharma.be op 02 238 99 74 of op 0475 266 495

Attachments.
Zie het origineel http://www.pressreleases.be/s...guage=NL&ID=11280