Persbericht

Moeizaam weekeinde voor Ardi van der Hoek na trainingsongeval

Spa-Francorchamps (B)/Oudenbosch, 27 september 2003 - Het zat Ardi van der Hoek ('s-Gravendeel) niet mee tijdens de dubbele race van de Van Uitert Formule Ford op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. De rijder uitkomend voor MP Motorsport raakte buiten zijn schuld bij een zwaar trainingsongeval betrokken, waarna hij noodgedwongen in een gehuurde en oudere auto moest overstappen. Ardi werd desondanks nog vierde in de klasse First Division, voor auto's van drie jaar en ouder. De races tellen alleen mee voor de Benelux-kampioenschappen.

Met nog drie races te gaan in de strijd om het Benelux-kampioenschap Van Uitert Formule Ford had Ardi van der Hoek nog zicht op de derde plaats in het eindklassement. "Ik heb een achterstand van slechts tien punten op Helmert-Jan van der Slik, alles is dus nog mogelijk", vertelde hij aan de vooravond van de dubbele race op Spa-Francorchamps. Helaas verliep het weekeinde anders dan Ardi gehoopt had. Tijdens de vrije trainingen raakte hij betrokken bij een zwaar trainingsongeval in de snelle bocht Raidillon. "Ik reed vlak achter Henk Vuik door de bekende bocht 'Eau Rouge', waarna ik hem wilde passeren", blikte Ardi op het ongeval terug. "Henk bleef op de ideale lijn rijden, ik week daarvan af om hem in te halen. Toen het al te laat was om nog uit te wijken, zag ik daar de stilstaande auto van de Franse rijder Daniel Boyer staan. Het was een enorme klap." Gelukkig stapten de beide rijders ongedeerd uit hun auto's. Toen het technische team van MP Motorsport zich over de Mygale 2001 van de onfortuinlijke coureur boog, was al snel duidelijk dat de auto dusdanig veel schade had opgelopen dat het herstel te veel tijd zou gaan kosten. Ardi:" We moesten dus op zoek naar een andere auto. Gelukkig konden we bij een ander team een Van Diemen Formule Ford uit 2000 huren. Daar heb ik vervolgens de kwalificatietraining en de beide races mee gereden." Ardi realiseerde zich vanaf het begin dat hij qua resultaten waarschijnlijk met minder genoegen zou moeten nemen dan hij gewend is. "De auto's van Mygale zijn beter dan van Van Diemen, de volledige top in Nederland rijdt met Mygales. Daarbij komt dat ik normaal met een auto uit 2001 rijd, mijn Van Diemen is een jaar ouder. Daarnaast moeten het team en ik de auto natuurlijk opnieuw afstellen. We hebben dit seizoen veel ontwikkelingswerk gedaan aan mijn Mygale 2001, daar hebben we nu niets aan", somde hij op. Met zijn Van Diemen 2000 kwam Ardi van der Hoek uit in de klasse First Division, voor auto's van drie jaar en ouder.

Ardi presteerde meteen goed met zijn 'nieuwe' auto. Tijdens de kwalificatietraining stelde hij de derde startpositie in de klasse First Division veilig (zevende algemeen). In de eerste race bevond Ardi van der Hoek zich aanvankelijk in een groep die streed om de vierde plaats algemeen. Helaas viel hij gedurende de race terug, na vijf ronden moest hij zijn auto in de pits parkeren. "De auto heeft een elektrisch probleem", aldus de coureur. "Vanaf de derde ronde hield de motor al in. Dat probleem werd steeds groter."

De startopstelling van de tweede race werd bepaald door de uitslag van de eerste wedstrijd, zodat Ardi helemaal achteraan moest starten. Hij reed een sterke race en klom in het zeventien auto's tellende veld op naar de uiteindelijke vierde plaats in de First Division (achtste algemeen). "Het ging goed", blikte hij op zijn race terug. "Het team heeft het technische probleem uit de eerste race gevonden en gerepareerd. Ik kon mij vrij gemakkelijk door het veld naar voren vechten. Uiteindelijk kwam ik maar twee seconden tekort op Rogier Jongejans, die de laatste podiumplaats in de First Division behaalde." Ardi van der Hoek zal tijdens de laatste race van het seizoen van de Van Uitert Formule Ford, op 5 oktober in Zandvoort, waarschijnlijk ook met de Van Diemen 2000 rijden. "De tijd tussen de races is te kort om mijn Mygale 2001 te herstellen", verwacht hij. "Ik heb vandaag laten zien dat een podiumplaats in de First Division zeker mogelijk is met deze auto. Daar ga ik volgende week voor vechten!"

Uitslag race 1: Van Uitert Formule Ford

Zaterdag 27 september 2003, Spa-Francorchamps

1. Michel Florie, 8 ronden in 20:19,919;

2. Helmert-Jan van der Slik op 0,593;

3. Nelson van der Pol op 0,603

uitgevallen: Ardi van der Hoek

Uitslag race 2:
Zaterdag 27 september 2003

1. Michel Florie, 8 ronden in 20:22.190;

2. Helmert-Jan van der Slik op 6,141;

3. Michael Mason op 18,235;

4. in First Division: Ardi van der Hoek, op 30,755

Stand Benelux-kampioenschap na 9 races:

1. Michel Florie 158 punten;

2. Nelson van der Pol 131;

3. Helmert-Jan van der Slik 104;

4. Ardi van der Hoek 67


---

Voor de redactie,

Ingezonden persbericht