Socialistische Partij

Tabaksblat-norm gouden handdrukken afdwingen met belastingmaatregel

28-09-2003 * De SP zal dinsdag bij de Algemene Financiële Beschouwingen voorstellen om de Tabaksblat-norm voor gouden handdrukken af te dwingen met behulp van een belastingmaatregel. Over het bedrag waarmee de norm wordt overschreden, zou voortaan 100% belasting moeten worden betaald. Om verrijking in de (semi-)publieke sector tegen te gaan, moet volgens de SP een 'morele koppeling' worden ingevoerd.

Het door Tabaksblat voorgestelde maximum van één jaarsalaris kan met de belastingmaatregel feitelijk worden afgedwongen. SP-Kamerlid Agnes Kant: "Wij willen met het voorstel de code van Tabaksblat uit de sfeer van de vrijblijvendheid halen." De maatregel geldt niet voor gewone werknemers, waarvoor de Kantonrechtersformule een goed middel is bij het opstellen van sociale plannen bij reorganisaties.

De SP gaat het kabinet tevens vragen met maatregelen te komen tegen de verrijking in de (semi-)publieke sector. De partij publiceerde deze maand een rapport waaruit bleek dat de bestuurskosten in de (semi-)publieke sector vorig jaar met 23,4 procent zijn gestegen. Kant: "Het kabinet moet door invoering van een 'morele koppeling' zorgen dat de salarissen aan de top niet sneller stijgen dan bij gewone werknemers. In de (semi-)publieke sector komt dat neer op bevriezing van de topsalarissen."

In een aantal gevallen, zoals bij toezichthouders als de OPTA, kan direct bevroren worden omdat de salarissen worden vastgesteld bij Koninklijk Besluit. In andere gevallen wil de SP dat Zalm het aandeelhouderschap van de overheid actief gaat gebruiken om zich te verzetten tegen salarisstijgingen aan de top. Ook wil de SP dat de overheid als werkgever en financier in de (semi-)publieke sector CAO-afspraken gaat maken over bevriezing van de topsalarissen in de (semi-)publieke sector.

zie ook Het rapport over de loonkostenstijging in de (semi-)publieke sector (PDF-formaat, 380 Kb)

zie ook Actueel Kamernieuws