Koninklijke Nederlandse Schaakbond

KNSB Meesterklasse: nipt verlies BIS tegen LSG

BIS heeft de eerste wedstrijd in de Meesterklasse schaken zaterdag in Leiden in een spannend duel nipt van LSG verloren met 5,5-4,5. Vooraf was duidelijk dat het een spannende strijd zou worden omdat de teams op papier gelijkwaardig zijn. Het Leidse team was gemiddeld slechts 1 elo-punt sterker.

IM Sipke Ernst speelde met zwart een snelle remise tegen IM Edwin van de Haastert. Na veertien zetten theorie vertrouwden beide spelers op zet zestien hun stelling niet meer en kozen ze voor zekerheid. BIS kwam op voorsprong toen GM Igor Glek via sterk spel en een drietal oprukkende pionnen in het centrum IM Mark van der Werf van het bord af drukte.
Nog voor de eerste tijdcontrole kwam BIS twee bordpunten voor te staan doordat IM Alexander Kabatianski met wit in gewonnen stelling een toren van Ralf Gommers cadeau kreeg.

Direct na de tijdcontrole kon Marc Jonker met wit opgegeven tegen IM Stefan van Blitterswijk. De opening had hem weinig opgeleverd, maar tot zet twintig kon Jonker het aardig bijbenen. Voor de overige twintig zetten had hij nog maar een paar minuten en in dat zetverloop ging het van kwaad tot erger.
Freddie van der Elburg stond minder tegen Martin Roobol, maar wist zich met een combinatie terug in de wedstrijd te spelen. In wederzijdse tijdnood overzag de Leidenaar nog een kans de winst naar zich toe te trekken, maar hij zag het niet en ging in slechtere stelling door de vlag.
Arthur van de Oudeweetering kwam met wit gelijk uit de opening tegen Rudy van Wessel. Hij gebruikte zeeën van tijd en schoot in tijdnood een bok.
Merijn van Delft vocht met zwart een diep theoretisch duel uit tegen Tom Middelburg, dat in remise eindigde. Ik moet ergens een winst gemist hebben, maar dat was een heel diepe variant.

Op dat moment stond BIS op 4-3 voorsprong en leek er reëel uitzicht op minimaal gelijk spel. Dat optimisme was vooral gebaseerd op de stelling van Lucien van Beek die met zwart het initiatief naar zich toe had getrokken tegen de sterke Leidse debutant Jeroen Blokhuis. Hoewel het computerprogramma Fritz in de analyse de BIS-speler op een goed moment zelfs twee pionpunten voordeel toekende, kwam Van Beek in de bijna zes uur durende partij niet verder dan een puntendeling. Ik zag het niet meer.
IM Manuel Bosboom speelde met zwart geen beste partij tegen Leon Konings. Rondom zet twintig ging het al fout in deze rommelpot. Het leek wel of de Leidenaar ook niet wilde winnen. Het is dat de reglementen er geen ruimte voor bieden, maar eigenlijk had deze partij nul-nul gearbitreerd moeten worden.
Marcel Boel stond met zwart al in het vroege middenspel verschrikkelijk aangekrampt. Uit teambelang gaf hij tegenstander Raoul van Ketel vergeefs 87 zetten lang de kans een fout te maken.

Het kan nog een leuke competitie worden. Bij landskampioen ZZICT en vice-kampioen HSG verloren grootmeesters collectief van zwakkere tegenstanders en kwamen beide teams niet verder dan 5-5. Zaterdag 1 november speelt BIS thuis tegen Amstelveen.

Klik hier voor het naspelen van de partijen.

Zie voor meer info www.sbsa.nl

---