CEDRIS

Cedris, nieuwe brancheorganisatie gesubsidieerde arbeid

Cedris, de nieuwe brede brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie.

Cedris, brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie is de nieuwe naam van het Nationaal Overlegorgaan Sociale Werkvoorziening (NOSW). De officiële bekendmaking en presentatie van deze nieuwe naam incl. een nieuwe huisstijl vond vandaag plaats tijdens het najaarscongres in de Nieuwe Kerk te Den Haag.

'Ontwikkelingen in het veld van de gesubsidieerde arbeid zijn aanleiding voor een aanpassing van onze dienstverlening', aldus Pieter Jan Biesheuvel, de nieuwe voorzitter van Cedris. 'Een verbreding in doelstelling en doelgroepen maakt een nieuwe naam wenselijk'. Cedris is meer dan het overlegorgaan voor de sector van de sociale werkvoorziening. Het is de brancheorganisatie voor organisaties die actief zijn in het aanbieden van gesubsidieerde arbeid. Cedris wil een sterke onderhandelingspartij zijn die de belangen van haar leden op een krachtige manier behartigt. Cedris zal meer in het voetlicht gaan staan, zichtbaarder voor leden én buitenwereld.

De leden van Cedris moeten zich kunnen instellen op de scheiding, die de politiek binnen dit specifieke stuk van de arbeidsmarkt aanbrengt. Daarbij gaat het om een scheiding tussen enerzijds de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) waarbij de nadruk ligt op langdurige participatie in arbeid ten gevolgen van een handicap en anderzijds overige vormen van gesubsidieerde arbeid, met het accent op activering, opdoen van ervaring, opleiden en voorbereiden op regulier werk.

Voorzitter Biesheuvel stelde tijdens het najaarscongres dat de kracht van Cedris en haar leden ligt bij het genereren van werk, het begeleiden en het ontwikkelen van mensen. 'De brancheorganisatie is modern, heeft goede strategieplannen en een eenduidige visie', zo zei hij. 'Het is daarbij van belang zichtbaar te maken dat onze leden service kunnen bieden op een breed terrein, op diverse treden van activerend arbeidsmarktbeleid.De Wsw moet niet geïsoleerd worden benaderd en zeker niet het sluitstuk worden van het arbeidsmarktbeleid'.
Cedris noemt deze visie de 'Werkladder'. De werkladder als opstap naar een reguliere baan voor mensen die deze baan niet op eigen kracht kunnen bereiken. Elke trede is anders en vraagt om een specifieke aanpak en begeleiding. En dat is wat de leden van Cedris uitstekend kunnen leveren.

Cedris is de brancheorganisatie voor uitvoeringsorganisaties van de Wsw, de Wiw, wet Rea en diverse reïntegratieactiviteiten. De doelgroep van deze organisaties zijn mensen met een (langdurige) afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, die een baan in de reguliere markt niet op eigen kracht kunnen bemachtigen. De bij Cedris aangesloten organisaties bieden deze mensen een beschutte opleiding-, training- en werkomgeving waar zij op basis van eigen kunnen werken aan persoonlijke ontwikkeling en uitbreiding van kennis en vaardigheden. Cedris heeft momenteel 90 leden (bedrijven), waarbij in totaal (inclusief leiding/staf, training/opleiding en begeleiding) ca. 100.000 mensen werkzaam zijn. Binnenkort breidt het aantal lidorganisaties zich waarschijnlijk nog verder uit door de opheffing van de Wiw-brancheorganisatie, LIW. De verwachting is dat meerdere LIW-leden de overstap naar Cedris zullen maken.

EINDE PERSBERICHT